NAK past norm groeischeuren klasse B aan

De Vaste Commissie voor pootaardappelen van de NAK heeft woensdag besloten om de norm voor groeischeuren voor de klasse B te versoepelen. De aanpassing geldt voor het lopende seizoen.

Voor klasse B geldt vanaf dit moment 1,5 centimeter als maximale diepte van een groeischeur. Dat was 0,5 centimeter. Ook pootgoed van hogere klassen kan op deze norm worden afgezet, maar dan als Waardering II. De afzet daarvan is beperkt tot Nederland. De aangepaste norm valt binnen de Europese minimumnormen.

De aanleiding voor dit besluit is een verzoek van de verwerkende industrie (VAVI) en handelshuis Agrico, met als reden een tekort aan uitgangsmateriaal voor de verwerkende industrie.

Niet schoonheidsprijs

Na raadpleging van de sectororganisaties (NAO, Plantum, LTO en NAV) en de adviesraad van de NAK bleek er voldoende steun voor het voorstel. Desondanks vindt iedereen dat dit besluit niet de schoonheidsprijs verdient, vooral omdat het een aanpassing tijdens het seizoen betreft.

In dit geval gaven enkele argumenten de doorslag, namelijk een tekort aan uitgangsmateriaal en het voorkómen van illegale uitplant. Daarnaast is een groeischeur een cosmetische gebrek dat geen invloed heeft op de kwaliteit van de nateelt. 'Dit besluit dient het sectorbelang', aldus de NAK.

Voor de Vaste Commissie is dit voorval aanleiding voor een fundamenteel debat over de kwaliteitsnormen, voor zover het gaat om cosmetische aspecten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer