'Geen glasgroenten meer Greenport'

'Dit rapport is het begin van het einde', zegt fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig, een van de grootste fracties in de Westlandse gemeenteraad.

Duijsens heeft het over het rapport 'Roadmap Next Economy' dat de Amerikaanse visionair Jeremy Rifkin maakte in opdracht van het bestuursorgaan Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Vorige week is het document gepresenteerd.

'Het rapport is het begin van het einde van het Westland', aldus Duijsens. Hij stelt dat de visie tegenstrijdig is met het recent opgestelde Werkboek Westland, de ruimtelijke visie van Greenport Westland-Oostland en de herstructurering die de coalitie HOT wil inzetten.

Groententeelt

'Rikfin is beroemd en berucht om zij vergaande visies. Volgens hem hoort grootschalige groententeelt niet meer in Nederland thuis', zo leest Duijsens in het rapport, dat volgens hem 750.000 euro kostte.

In het rapport staat dat traditionele producten uit de Greenport zoals komkommers, tomaten en paprika's grote opbrengsten geven. Maar vanuit economisch perspectief zijn ze op termijn minder aantrekkelijk, wordt er aan toegevoegd.

Farmaceutisch

Een transitie naar een steeds hogere productiviteit en hoogwaardige producten voor farmaceutische toepassingen, cosmetica, voedingsindustrie en agrochemie kan meer inkomsten opleveren en levert ook een bijdrage aan de transitie naar een industrie die niet op fossiele brandstoffen is gebaseerd.

Rifkin ziet kansen in 'telen als dienst' en in kassen in het buitenland in combinatie met de teelt van hoogwaardige gewassen in Nederland. 'Met Nederlandse kennis en ervaring kunnen ondernemers investeren in gebieden elders op de wereld waar het klimaat gunstiger is en waar onze consumenten wonen', aldus het rapport.

Vastgestelde visie

Westland Verstandig heeft het college van B en W gevraagd of zij het eens is met de stelling dat de Roadmap niet overeenkomst met eerder vastgestelde visies van gemeente Westland en Greenport Westland-Oostland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer