Brazili%C3%AB+is+reddingsboei+voor+uienmarkt
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

Brazilië is reddingsboei voor uienmarkt

Het is maar zeer de vraag of Brazilië dit jaar opnieuw de uienmarkt komt redden. 'Het wordt spannend', erkent ook uienhandelaar en -exporteur Piet van Liere.

Ondanks de uitstekende exportcijfers van dit seizoen staan de uienprijzen onder druk. Deze week nog verlaagden zowel de landbouwbeurs in Goes als Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) hun noteringen voor zaaiuien. De noteringen variëren op dit moment tussen 11 en 13,50 euro per 100 kilo.

Reden voor de druk op de uienmarkt is vooral de onzekerheid van de afzet na de jaarwisseling, stelt Piet van Liere. 'Na het sluiten van de Russische grenzen zijn we twee jaar op rij gered door de grote exportvolumes naar Brazilië. Het is de vraag of dat dit jaar opnieuw gebeurt.'

Van Liere is samen met zijn broer directeur van uienhandelsbedrijf Gebr. Van Liere en exportbedrijf Flevotrade Dronten. Jaarlijks verwerken en vermarkten deze bedrijven zo'n 100.000 ton uien. Van Liere sprak vorige week op de Uien Kennisdag van zaadfirma De Groot en Slot in Biddinghuizen over de perspectieven op de uienmarkt.

Exportpotentie

Tot dusver zijn dit afzetseizoen nog nauwelijks uien naar Brazilië geëxporteerd, blijkt uit de exportgegevens van GroentenFruit Huis. Volgens Van Liere is weinig zinnigs te zeggen over de exportpotentie na januari.

'Zonder Brazilië en na het sluiten van de grenzen van Senegal na 1 februari missen we grote afzetbestemmingen voor de tweede seizoenshelft. We zijn twee jaar geleden niet alleen Rusland kwijtgeraakt, maar missen ook de afzet naar diverse andere Oostbloklanden.'

Ook Peter Buter, voor Bejo Zaden businessmanager in Amerika, verwacht dat de afzet naar Brazilië lastiger zal zijn dan de voorgaande jaren. 'Nederland heeft de laatste jaren optimaal kunnen profiteren van tegenvallende oogsten en de veranderende valutakoersen.' Buter vertelde op de bijeenkomst van De Groot en Slot bijzonderheden over de uienteelt op het hele Amerikaanse continent en de afzetkansen voor de Nederlandse uiensector.

Argentinië

Volgens Buter teelt Brazilië vooral uien voor de eigen markt en is het land verder voor een belangrijk deel afhankelijk van aanvoer vanuit Argentinië. De opbrengsten in Brazilië lijken op dit moment redelijk tot goed, vertelt Buter.

'In het zuiden van het land verwachten ze producties van 35 tot 40 ton per hectare. Ook op de kwaliteit is weinig aan te merken.'

Op de concrete vraag of Nederlandse uien in Brazilië nog aan de markt komen verklaart Buter dat de valutakoers daar grote invloed op heeft. 'Als onze uien naar verhouding te duur worden, dan gaan de Brazilianen op zoek naar alternatieven. Zo niet, dan zijn er zeker mogelijkheden.'

Midden-Amerika

Buter en Van Liere zijn positiever over de afzetmogelijkheden naar Midden-Amerika. Van Liere noemt Panama als voorbeeld van het succes van de Nederlandse uiensector om samen met de overheid op zoek te gaan naar nieuwe exportbestemmingen.

'Tot 2014 waren de grenzen van Panama ruim tien jaar gesloten voor onze uien. Na een handelsmissie en enig overleg mogen we weer leveren.' Van oogst 2015 kocht het Midden-Amerikaanse land uiteindelijk 11.000 ton Nederlandse uien. En voor dit seizoen staat de teller tot en met week 44 inmiddels 6.300 ton.

Senegal

Overigens ergert Van Liere zich aan de berichtgeving van vorige week over de quotering van de export naar Senegal. Volgens de exporteur is er weinig reden voor paniek. 'Dat de overheid van Senegal maatregelen neemt voor een beperkte import om de eigen teelt en afzet van uien te beschermen is niets nieuws.'

Van Liere stelt dat hij handelt op Senegal via vaste importeurs en daardoor ook precies weet hoeveel zijn bedrijf nog kan exporteren. 'Dat is niet minder dan vorig jaar. Dat kan bovendien alleen maar meer worden als blijkt dat de aanvoer van uien uit de eigen oogst in Senegal tegenvalt.'

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer