Tuinders+Baan+en+Sotaweg+willen+groeien
Nieuws
© gemeente Kaag en Braassem

Tuinders Baan en Sotaweg willen groeien

De vraag om uitbreidingsruimte onder glastuinders in Kaag en Braassem is groter dan het aanbod aan locaties. Dat blijkt uit de ondernemersverkenningen door Greenport Aalsmeer.


De ondernemers in het glastuinbouwgebied Baan en Sotaweg blijken een groot vertrouwen in de toekomst van hun bedrijf te hebben.

De helft van de bedrijven wil investeren in uitbreiding en innovatie. De andere helft - de zogenoemde 'blijvers' - willen het bedrijf de komende 10 jaar in ieder geval voortzetten.

Wijkers

Tegenover de uitbreiders en blijvers staan slechts twee 'wijkers' die binnen nu en drie jaar en drie 'wijkers' die binnen nu en zes jaar willen stoppen. Hierdoor overtreft de vraag naar teeltareaal voor uitbreiding en nieuwkomers het aanbod ruim.

Dat blijkt uit een eerste reeks keukentafelgesprekken die Greenport Aalsmeer met alle glastuinders in het gebied heeft gevoerd.

Dynamisch gebied

De gemeente wil met de ondernemers het gebied ontwikkelen van een vitaal naar een dynamisch glastuinbouwgebied. De bedrijven in Baan en Sotaweg zijn relatief kleinschalig en hebben een grote variëteit aan sierteeltgewassen. Ze boeken allemaal positieve bedrijfsresultaten.

Tegelijkertijd onderkennen de ondernemers dat de ontwikkelingen in de sierteelt landelijk sneller gaan dan aan de Baan en Sotaweg en dat de glasopstanden in dit glastuinbouwgebied relatief verouderd zijn.

'Grond behouden'

Wethouder Yvonne Peters van gemeente Kaag en Braassem onderschrijft het belang van de ondernemersverkenning:

'Als gemeente binnen de Greenport Aalsmeer zijn wij heel blij met het het inzicht dat wij nu hebben. Samen met de ondernemers moeten we er alles aan doen om de gronden in het gebied Baan en Sotaweg ook in de toekomst te behouden voor de tuinbouw en kunnen wij ons inzetten voor een betere ontsluiting.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
Meer weer