Insectengaas houdt suzuki-fruitvlieg beste buiten

In kersen is de beheersing van het probleeminsect suzuki-fruitvlieg heel goed mogelijk door het afsluiten van aanplanten met insectengaas eventueel in combinatie met een beperkte bestrijding.

Dit is de conclusie van onderzoek dat afgelopen jaar is uitgevoerd door Wageningen Plant Research (WPR) op de fruitteeltproeftuin in Randwijk. Onderzoeker Herman Helsen gaf hierover uitleg tijdens de Kennisdag voor de Fruitteelt van WPR en NFO in Wageningen. Ook vertelde hij over de laatste bevindingen met betrekking tot de waardplanten van de suzuki-fruitvlieg.

In het onderzoek zijn de aantastingen van suzuki-fruitvlieg tussen wel en niet afsluiten delen van een gemengde kersenaanplant met meerdere rassen met elkaar vergeleken. In de proef is een deel van de aanplant op 2 juni afgesloten. Aansluitend is één bespuiting uitgevoerd met een insecticide. De waarnemingen zijn gedaan op basis van vangsten in feromoonvallen.

'In de vallen zijn onder gaas pas vanaf begin augustus de eerste vliegen gevangen. In de aanplant zonder gaas lopen de vangsten gedurende het kersenseizoen constant door', vertelt Helsen. Overigens waren in de hele aanplant in de eerste week van juni al larven en eitjes van de suzuki-fruitvlieg te vinden.

Goede hygiëne

Helsen spreekt over een mooi onderzoeksresultaat. 'Alleen in de late kersenrassen hebben we onder het gaas een lichte aantasting van suzuki-fruitvlieg gevonden. De leermomenten zijn in elk geval dat we wellicht het gaas nog eerder moeten afsluiten en dat vanwege de hoge druk van buitenaf een goede hygiëne van groot belang is om invlieg van de plaaginsecten ook onder gaas tegen te gaan.'

De onderzoekers hebben in Randwijk eerder al waargenomen dat suzuki-fruitvliegen na de overwintering al vroeg in het voorjaar opmerkelijk actief zijn. Helsen vertelt dat de indruk bestaat dat de vliegen al een eerste generatie achter de rug hebben voordat ze hun toevlucht nemen tot bijvoorbeeld kersen of andere fruitgewassen. Dit was aanleiding voor een waardplantenonderzoek.

Dat onderzoek richtte zich volgens Helsen met name op planten die vroeg in het voorjaar al bessen dragen en daardoor mogelijk aantrekkelijk zijn voor suzuki-fruitvlieg. 'Op veel planten die we hebben onderzocht blijkt het mogelijk om daadwerkelijk volwassen vliegen te kweken. Voorbeelden zijn veelvoorkomende plantensoorten als aucuba, skimmia en maretak.'

Levensbelang voor de sector

De nieuwe bevindingen in het onderzoek bieden volgens Frederik Bunt, voorzitter van de productgroep steenfruit van NFO, in elk geval voldoende aanknopingspunten. 'Dit vraagt om een vervolg en we moeten goed nadenken hoe we dat gaan inrichten. Een antwoord op de suzuki-fruitvlieg is van levensbelang voor de hele sector. Voortzetting van het onderzoek moet dan ook breed gedragen zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer