Nigeriaanse landbouw schreeuwt om investeerders

Nigeria wist zich decennia staande te houden met de olie-export. Nu de olieprijs is gekelderd, ligt de economie op zijn gat en ligt de focus op de landbouw. De sector moet zich van onderop ontwikkelen en zonder oliedollars is dat moeilijk.

Nigeriaanse+landbouw+schreeuwt+om+investeerders
© Marc van der Sterren

Na de hevige regen van afgelopen nacht bindt Tajudeen Salami zijn tomaten weer op langs zijn stellage van bamboe. Deze methode heeft hij geleerd van het 2Scale Project, een initiatief van het International Fertilizer Development Centre (IFDC), het Wageningse centrum voor ontwikkeling en onderzoek ICRA en het Nederlandse bedrijf East-West Seed.

Ruim 80 procent van de 190 miljoen Nigerianen is een kleinschalige boer als Salami die hard moet ploeteren om het gezin te onderhouden. Slechts een enkeling doet werkelijk mee met de commerciële landbouw. Onterecht, vindt Thompson Ogunsanmi. 'Wij willen boeren uit dit bestaan trekken en hun een volwaardig commercieel boerenbestaan aanleren.'

Ogunsanmi is adviseur bij het IFDC. Boeren hebben eigenlijk overal gebrek aan, legt hij uit: uitgangsmateriaal en inputs, markttoegang, kredieten, maar vooral kennis. Met dit soort investeringen is de landbouw vrij eenvoudig te ontwikkelen.

Uitgangsmateriaal

Salami heeft geleerd goed uitgangsmateriaal op te kweken en meststoffen en natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen doelmatig in te zetten. Nu oogst hij grotere tomaten die weken houdbaar zijn en zeer geliefd op de markt.

Dankzij irrigatie kan de teler zelfs twee keer per jaar oogsten, wat hem in een jaar tijd omgerekend zo'n 1.400 euro oplevert. Voorheen hield hij amper 200 euro over aan zijn volledige bedrijf, dus inclusief zijn bladgroenten en komkommers.

Kleinschalige landbouw

Het is dit soort ontwikkelingen dat Nigeria voorstaat. Verhoging van de voedselproductie vanuit de kleinschalige landbouw. 'Japanse rijstboeren hebben gemiddeld 2.000 vierkante meter', vertelt Rotimi Fashola van ontwikkelingsbureau OIT Fash Consults. Kleinschaligheid is geen probleem, wil hij maar zeggen.

Het grootste probleem zijn de tekortkomingen zoals de afhankelijkheid van regenval, waardoor veel boeren net één oogst per jaar kunnen binnenhalen. 'Met goede irrigatiesystemen en waterconservering kan gemakkelijk het dubbele worden geoogst.'

Crisis

Nigeria bevindt zich in een financiële en economische crisis sinds de olieprijzen zijn gekelderd. Hun beleid is erop gericht de kleinschalige landbouw te professionaliseren; geld ontbreekt echter ten enenmale.

Daarvoor vertrouwt het Afrikaanse land op de sector zelf en op buitenlandse investeerders, zoals FrieslandCampina Wamco Nigeria PLC met het Dairy Development Programme, ontwikkeld met Wageningen UR en twee lokale universiteiten. Streven is de melkproductie te verhogen van 1,5 tot 3 kilo per koe per dag.

Trainen

Hiervoor gaan ze de veehouders trainen in het houden van melkvee en in rantsoenering. Er wordt geïnvesteerd in fokkerij en in logistiek. In verzamelcentra en coöperaties in het noorden van het land waar traditioneel de meeste veehouders zitten en in distributie naar de grote steden in het zuiden.

De ontwikkeling van de melkveehouderij gaat via de kleinschalige melkveehouder, benadrukt directeur Rahul Colaco van FrieslandCampina Wamco Nigeria PLC. Enerzijds omdat Nigeria een land is van kleinschalige boeren, anderzijds omdat grootschaligheid moeilijk commercieel is rond te rekenen. 'Er is ruimte genoeg om in dit land een bedrijf te beginnen met duizend stuks melkvee. Maar als je wereldwijd gaat kijken naar de commerciële successen van melkveehouderij op deze schaal, dan zijn er maar een paar voorbeelden te vinden', zegt Colaco.

Verdienen

Voor buitenlandse investeerders is er veel te verdienen bij het ontwikkelen van de kleinschalige landbouw, concludeert de FrieslandCampina-directeur. Dit is het moment, omdat Nigeria in een financiële en economische crisis zit. 'De naira staat op een dieptepunt. Veel lager zal het echt niet komen. Wie wil investeren in dit land, moet dat doen binnen nu en 48 maanden. Anders mis je de boot.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer