FrieslandCampina+wil+kunnen+schakelen+in+melkafname
Nieuws
© Gertjan van der Wal

FrieslandCampina wil kunnen schakelen in melkafname

FrieslandCampina wil bij uitzonderlijke omstandigheden snel en effectief tijdelijke maatregelen kunnen nemen om minder melk op te halen. Dinsdag stemde de ledenraad van de coöperatie in met een aanpassing van het melkgeldreglement die dit mogelijk maakt.

Door de aanpassing kan het bestuur van FrieslandCampina, op voorstel van de Executive Board, een besluit tot minder melkafname nemen. De Raad van Commissarissen moeten dit besluit van het bestuur goedkeuren, nadat de districtsraden zijn geraadpleegd.

Bij een tijdelijke maatregel die een coöperatieve regeling met zich meebrengt, worden de districtsraden niet gehoord. Dan is goedkeuring van de ledenraad vereist.

Fosfaatproductie

Volgens een woordvoerder van FrieslandCampina zou dit besluit geen verband hebben met de discussie rond de fosfaatproductie.

Bij uitzonderlijk omstandigheden kan het bijvoorbeeld gaan om een plotseling sterk stijgend melkaanbod waardoor een tekort aan verwerkingscapaciteit van de onderneming ontstaat. Maar ook om exportbelemmeringen, dierziektes en extreme weersomstandigheden waardoor de melk niet ingenomen en/of verwerkt kan worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer