Acht nieuwe aanbevolen suikerbietenrassen

Er zijn acht nieuwe suikerbietenrassen opgenomen in de Aanbevelende Rassenlijst voor 2017. Twee rassen van Betaseed vallen op vanwege hun hoge financiële opbrengst.

De Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) beslist over de samenstelling van de rassenlijst. Hierin werken de Brancheorganisatie Akkerbouw, Plantum en LTO Nederland samen.

Wie de lijst met acht nieuwe rassen bekijkt, komt tot de conclusie dat kwekers er opnieuw in zijn geslaagd om de genetische vooruitgang te verbeteren. Telers kunnen hiermee hun voordeel doen.

N-rubriek

Voor de teelt op percelen zonder rhizoctonia en zonder bietencysteaaltjes zijn twee rassen opgenomen in de N-rubriek, de nieuw aanbevolen rassen. Het gaat om Xaviera KWS en Elisabeta KWS, twee bietenrassen van kweker KWS.

Voor de teelt op percelen met bietencysteaaltjes krijgen de telers er in de N-rubriek een nieuw ras bij van kweker Betaseed. Het ras BTS 5270 N steekt in dit segment qua financiële opbrengst (105) boven alle rassen uit.

Betaseed komt in de N-rubriek voor 2016 ook met een nieuw ras voor de teelt van bieten op percelen met rhizoctonia. Het gaat om BTS 7105 RHC, in dit segment het ras met de hoogste financiële opbrengst (104).

Beperkt aanbevolen

Daarnaast zijn er vier rassen opgenomen in de B-rubriek, de beperkt aanbevolen bietenrassen. Racoon, een ras van kweker SESVanderHave, is voor de teelt op percelen met bietencystenaaltje.

Voor de teelt op percelen met rhizoctonia is Wilhelminia KWS van kweker KWS een nieuwkomer in de B-rubriek. Het ras is qua financiële opbrengst twee punten beter dan Isabella KWS, in 2010 het grootste ras.

In de B-rubriek zijn twee nieuwe rassen zonder rhizoctonia en zonder bietencysteaaltje: Hannibal van kweker Strube en BTS 6940 van Betaseed.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer