Opstappen+Monasch+deert+kabinet+niet
Nieuws
© Dirk Hol

Opstappen Monasch deert kabinet niet

Het verlies van de meerderheid in de Tweede Kamer zal geen invloed hebben op lopende wetsvoorstellen en besluiten.

Dat zeggen zowel Premier Mark Rutte als PvdA-partijleider Diederik Samson in een reactie op het vertrek van PvdA-Kamerlid Jacques Monasch. Hierdoor heeft het kabinet nog maar 75 van 150 Kamerzetels in handen.

Volgens Rutte en Samson hebben de VVD en PvdA het in de afgelopen vier jaar nooit van hun meerderheid in de Tweede Kamer moeten hebben, omdat het kabinet die in de Eerste Kamer niet heeft. De regering moest daardoor altijd op zoek naar de steun van andere partijen.

Fosfaatrechten

Uit antwoorden van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ), vorige week tijdens de LTO-avond met melkveehouders, valt op te maken dat ook de behandeling van de fosfaatrechten door de Tweede Kamer niet staat of valt met alleen de steun van VVD en PvdA.

Van Dam kreeg vanuit de zaal de vraag of de verkiezingen van maart 2016 nog invloed kunnen hebben op de invoering van de fosfaatrechten. Volgens de staatssecretaris zijn de oppositiepartijen SP, D66, CU en CDA bereid het wetsvoorstel voor het fosfaatstelsel te steunen.

'Als deze partijen voor stemmen dan is er een aardverschuiving nodig om dit na de verkiezingen nog te veranderen', aldus Van Dam.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer