%27Ik+heb+nog+nooit+zonder+gas+gezeten%27
Kennispartners LTO Ledenvoordeel

'Ik heb nog nooit zonder gas gezeten'

Kalverhouder Gert van Lienden gebruikt al jaren naar tevredenheid propaangas van OK Gas met korting via LTO Ledenvoordeel.

De ondernemer blijft scherp op wat hij voor het propaangas betaalt, want een cent per liter kan op zijn bedrijf al flink verschil maken.
Iedere dag heeft kalverhouder Gert van Lienden zo'n 5.000 à 6.000 liter water van 80 - 90 graden Celsius nodig om kalvermelk te maken. Samen met zijn vrouw heeft Van Lienden een modern vleeskalverenbedrijf met bijna 1.000 kalverplaatsen in Lienden (Gld.).

Het verwarmen van het water gebeurt met twee CV-ketels die elk bijna 24 uur per dag in bedrijf zijn. Voor het stoken van de CV-ketels gebruikt Van Lienden propaangas. 'We zitten hier met dit bedrijf sinds 1982, maar al die jaren is het niet gelukt om een aardgasaansluiting te realiseren', zegt Van Lienden. 'Momenteel zijn ze hier bezig met een verzwaring van de dijk langs de Neder-Rijn. Dat zou goed te combineren zijn met het leggen van een aardgasleiding. Maar ook nu krijgen we het niet voor elkaar.'

Een van de eersten

Kalverhouder Van Lienden hoorde tot de eerste LTO-leden die zich meldden toen LTO Ledenvoordeel tien jaar geleden ging samenwerken met propaangasleverancier OK Gas. 'Het was zelfs zo dat ik, voordat sprake was van ledenkorting bij aankoop van gas, uitgebreid om tafel heb gezeten met medewerkers van LTO Ledenvoordeel. Ze wilden graag weten wat ik als agrarisch ondernemer verwacht van een leverancier van propaangas, en hoe ik over de prijs onderhandelde.'

Prijs propaangas

Van oudsher is de markt voor propaangas behoorlijk gesloten. Dat komt onder meer omdat er, in vergelijking met aardgas, veel minder aanbieders zijn. Jarenlang was vergelijken van prijzen en overstappen naar een andere aanbieder niet zo eenvoudig. Hoe de propaangasprijs tot stand komt, vragen we aan Johan Haarbosch, manager bij OK Gas. 'Tegenwoordig vormt de propaanindustrie een op zichzelf staande markt. Onze prijs is gekoppeld aan enkele internationale noteringen. Die worden wekelijks vastgesteld in dollars. Dit betekent dat ook de dollarkoers van invloed is op de gasprijs die onze afnemers betalen.' Onderdeel van de afspraken tussen OK Gas en LTO Ledenvoordeel is dat LTO Ledenvoordeel voortdurend inzicht heeft in de propaangasnoteringen en de vertaling daarvan naar scherpe ledenprijzen.

Concurrenten

Nog steeds houdt Van Lienden de gasprijs scherp in de gaten. Hij schroomt ook niet om af en toe eens bij concurrenten van zijn leverancier OK Gas te polsen wat hij daar kwijt zou zijn. 'Bij een normale winter gebruiken we in een jaar ongeveer 45.000 liter gas. Een paar cent per liter te veel betalen, is veel geld op jaarbasis.'' De kalverhouder is goed te spreken over de service van OK Gas. 'Onze tank is uitgerust met een indicator die automatisch aan OK Gas doorgeeft hoeveel er nog in zit. Als de tank leeg raakt komen ze hem weer vullen, als er een tankauto in de buurt is. Ik heb in al die jaren nog nooit zonder gas gezeten.'

Vrijblijvende offerte aanvragen?

LTO Ledenvoordeel maakt zich sterk voor ruim 40.000 agrarische ondernemers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Wij onderhandelen met leveranciers namens...

Lees verder »


Meer artikelen van LTO Ledenvoordeel »