Van Herk kiest voor regiovermarkting

Gert van Herk uit Rhoon zet zijn vollegrondsgroenten als streekproducten af via handel, organisaties en boerenmarkten in de regio Rotterdam. Hij wil deze regiovermarkting verder ontwikkelen.

Van+Herk+kiest+voor+regiovermarkting
© Harry Stijger

Op 14 hectare bouwland verbouwt Van Herk verschillende vollegrondsgroenten: andijvie, spitskool, rode kool, knolselderij, tuinbonen, kroten, uien, spruiten, vroege en late aardappelen. Van half oktober tot eind februari heeft hij het druk met het oogsten en sorteren van de spruiten. In maart begint het wekelijks zaaien en planten van andijvie, tuinbonen en spitskool. Vanaf mei wordt er dagelijks product geoogst.

De ondernemer doet alle werkzaamheden zoals ploegen, zaai- en plantklaar maken tot aan oogsten en sorteren zelf. In drukke tijden heeft hij hulp van zijn vrouw Elly. De producten worden voor een groot gedeelte regionaal vermarkt.

The Greenery

Zestien jaar geleden heeft de vollegrondsgroenteteler bedankt als lid van The Greenery. 'Voor de afzet van producten wilden ze geen kleine telers meer als lid, omdat dat te duur was. Wij vonden de prijsvorming slecht en de kosten te hoog. De handel wilde onze producten graag hebben', zegt Van Herk.

De afzet via de groothandel liep goed, maar volgens de ondernemer kon het altijd beter. Hij is op zoek gegaan, maar ook benaderd door afnemers die dicht bij de consument staan. Zo wilde Totaalvers in Poortugaal, een groentesnijderij met een groentewinkel, streekproducten gaan verwerken en verkopen.

Meerprijs

'Met versproducten ziet het snijproduct er ook verser uit. Bovendien heeft het bedrijf voor onze verse streekproducten een meerprijs over, omdat deze niet op iedere hoek zijn te verkrijgen zijn.' De bestellingen die Van Herk 's middags doorkrijgt, worden de volgende ochtend vroeg geoogst en vers weggebracht.

'We leveren min of meer op bestelling. Dat is niet altijd in te vullen, omdat het toch buitenproducten zijn. We verpakken ook aardappelen in kleinverpakkingen van 5 kilo voor in hun winkel. Totaalvers adverteert met onze streekproducten dat ze uit de Albrandswaardse polder komen. Daarmee zijn we onderscheidend.'

Rechtstreex.nl

Van Herk is met zijn groenteaanbod ook te vinden op Rechtstreex.nl, waar consumenten via de webshop rechtstreeks producten bij de boer kunnen bestellen. 'Voor ons is het nu nog een kleine afnemer, maar wij hopen op uitbreiding. Het is leuk om deze afzet erbij te hebben, vooral vanwege de samenwerking met de stad. We proberen met de klanten een band op te bouwen, zodat ze weten waar de streekproducten vandaan komen.'

Rotterdam

De bestellingen worden twee keer per week opgehaald en verdeeld over 26 wijken in Rotterdam, waar de consumenten het bij wijkcentra kunnen ophalen.

De vollegrondsgroenteteler is drie jaar geleden benaderd om streekgroenten op de Rotterdam Oogstmarkt te verkopen. Dit is een tweewekelijkse boerenmarkt op zaterdag, afwisselend in Rotterdam-Noord en -West. Van Herk verkoopt hier seizoensgroenten.

Gevarieerd product

'Door spreiding van zaaien en planten, maar ook door kleine oppervlaktes van allerlei groenten te telen, proberen we voldoende gevarieerd product voor de markt te hebben. De klanten zijn aan je groente gewend. Je moet hen wel iedere veertien dagen aan je kraam zien te krijgen, anders raak je hen kwijt.'

Het groentebedrijf levert tevens groenten aan verschillende lokale boerderijwinkels in een omtrek van 5 kilometer. Groothandelaren in Barendrecht en Ridderkerk bestellen ook nog steeds producten, vooral andijvie, spitskool en spruiten.

Supermarkten

'De afzet van producten in de streek willen we nog meer uitbreiden. We hebben daar nog producten voor, die we aan lokale supermarkten willen leveren. Zij hebben hun mond vol over streekproducten. Toch is het moeilijk om daar als leverancier binnen te komen, want ze hebben vaak hun eigen landelijke inkooporganisatie. Als kleine teler kom je daar moeilijk tussen.'

Van Herk wil geen winkel aan huis om meer consumenten naar zijn bedrijf te halen. 'Een boerderijwinkel kost veel tijd en we willen geen concurrent voor anderen in de buurt zijn.'
Om de afzetkanalen van streekproducten verder te ontwikkelen, volgt de vollegrondsgroenteteler dit najaar de Masterclass Stad-Platteland, verzorgd door Foodcluster Rotterdam. Hij hoopt daar ideeën en kennis op te doen om de regionale afzet uit te bouwen. Een complicatie is dat zijn bedrijf in het plangebied van het Buijtenland van Rhoon ligt met bestemming natuur en recreatie.

Open dagen

Van Herk: 'Ons bedrijf ligt in een uniek gebied dicht bij de stad. Toch bezoeken nog weinig mensen deze polder. Om verbondenheid met de stadsbewoners te hebben willen wij open dagen houden, zodat ze weten waar de producten vandaan komen.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer