Onderzoek in Veenkoloniën naar bodemlagen

LTO Noord Oude Veenkoloniën laat in november zelf uitzoeken of in het werkgebied nog veel archeologisch waardevolle percelen liggen.

Door op zorgvuldig uitgekozen locaties 85 onderzoeksputten te graven hoopt de afdeling duidelijk te krijgen waar boeren zonder archeologisch vooronderzoek hun percelen met meer dan 40 centimeter kunnen afgraven om ze bijvoorbeeld te kunnen egaliseren. Dat kan wanneer blijkt dat de ondergrond eerder is verstoord, bijvoorbeeld doordat er diep is geploegd zoals voor de aanleg van drainage.

Vervolg

In de Groninger Veenkoloniën gaat het vooralsnog om een vervolg op een landelijk project van LTO dat eerder in Eersel, Teylingen, Midden-Drenthe, Neder-Betuwe en Peel en Maas is uitgevoerd. De ruim tachtig putten zijn zo uitgekozen dat een representatief beeld ontstaat over de eventuele archeologische waarde, stelt afdelingsvoorzitter Simon Spanninga.

Het gebied in Groningen omvat vier gemeenten: Veendam, Pekela, Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer.

Collectief

Door het vooronderzoek collectief op te pakken, spaart dat de kosten voor individueel onderzoek dat al snel de 1000 euro overstijgt. 'Door de mogelijke verstoringen goed in kaart te brengen, wordt de kans op onnodig onderzoek een stuk kleiner', zegt Spanninga. Daarentegen kan ook blijken dat meer gebied de status niet verstoord krijgt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer