Bloemisten verkopen meer bloemen en planten

Bloemisten hebben hun omzet in de eerste helft van dit jaar zien stijgen met 5,4 procent, blijkt uit cijfers van Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW).

Na een forse terugval in periode 2008 tot en met 2012, is er voor het derde jaar op rij sprake van een omzetstijging. VBW ziet de toekomst rooskleurig tegemoet: 'Bloemisten die actief ondernemen, heldere keuzes maken voor het segment dat zij willen bedienen en daar hun formule op afstemmen, hebben de mogelijkheid om door te groeien. Kansen zijn er volop. Deze liggen onder andere op het vlak van groene planten die weer helemaal in zijn, het goed bedienen van de doelgroep van 25 tot 40 jaar en het hebben van een op de doelgroep afgestemde strategie', zegt Marco Maasse, directeur van VBW.

Het netto bedrijfsresultaat van bloemisten is in de eerste helft van het jaar toegenomen van 9,6 procent in 2015 naar 10,8 procent in de eerste helft van dit jaar. De internetverkopen zijn dit jaar eveneens gestegen: 11 procent van de verkochte bloemen en planten loopt via dit kanaal. Een groot deel van de internetaankopen vindt direct of indirect plaats bij bloemisten.

Vaas thuis

Hoewel bloemen veelal worden gezien als cadeauartikel, blijkt dat 41 procent van de boeketten vooral voor de eigen vaas thuis wordt gekocht en dat met name de vrijdag en de zaterdag de belangrijkste verkoopdagen zijn, meldt VBW. De zondag als aankoopdag is sterk in opkomst.

Mannen zijn goed voor 52 procent van de aankopen. De belangrijkste redenen om bloemen cadeau te geven zijn verjaardag (24 procent), zomaar (23 procent), bezoek (10 procent) en bedankje (9 procent). De populairste monoboeketten in de eerste helft van 2016 waren achtereenvolgens roos, tulp en pioenroos.

Marktaandeel bloemisten:

VBW is de brancheorganisatie voor bloemisten in Nederland. Deze ondernemers verkopen bloemen, planten, bloemwerk, potten en aanverwante producten aan consument en bedrijfsleven vanuit een bloemenwinkel. De 3.000 bloemisten realiseren gezamenlijk jaarlijks een omzet van ruim 1 miljard euro. De gezamenlijke bloemisten hebben een marktaandeel van ruim 50 procent in de bloemenverkoop in Nederland. In planten is dat bijna 30 procent.

Met ruim 1.300 aangesloten winkels vertegenwoordigt VBW ruim 62 procent van de omzet in de branche.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer