Ierse rundveehouder volgt weg naar duurzame toekomst

Ierland wil zijn voedingsmiddelenindustrie in 2020 voor 100 procent verduurzaamd hebben. Dat betekent dat ook alle primaire producenten aan de verduurzamingsregels moeten voldoen. De rundveesector heeft daar al een grote slag in gemaakt. Voor de Ierse boer is dit de enige weg naar de toekomst.

Ierse+rundveehouder+volgt+weg+naar+duurzame+toekomst
© Marjolein van Woerkom

Glooiende groene weiden tot aan de horizon. Rijen donkergroen struikgewas die de percelen van elkaar scheiden. Grazende koppels donkere runderen die nagenoeg het hele jaar buiten lopen en een blauwe lucht om het plaatje compleet te maken. Ierland op zijn best. 'Cheap and cheerful', zoals rundveehouder Malachy Tighe uit Batterstown, nabij Dublin, het noemt.

Goedkoop vanwege het op gras gebaseerde productiesysteem. Zijn honderd zoogkoeien en bijbehorende kalveren lopen van half maart tot begin december buiten op de 129 hectare die hij heeft. De periode dat ze op stal staan is kort. Daarnaast is hij zelfvoorzienend in zijn ruwvoer.

Origine Green

Cheerful, opgewekt, vanwege de arbeidsefficiëntie. Tighe kan het bedrijf in zijn eentje managen. Dat is vooral sinds hij met het nationale duurzaamheidsprogramma Origin Green werkt. Dagelijks vult hij online diverse gegevens in, zoals de tijd dat zijn dieren die dag buiten grazen, groeicijfers en rantsoen.

De gegevens worden geanalyseerd en de vleesveehouder krijgt feedback over de gemeten CO2-score. Zo heeft hij zijn CO2-footprint weten te reduceren door onder andere de tussenkalftijd en het grasmanagement te optimaliseren.

BQAS

Sinds 2005 is Tighe BQAS (Beef Quality Assurance Scheme)-gecertificeerd, waardoor zijn hele bedrijf is ingericht op duurzaamheid. 'Het zorgt ervoor dat ik efficiënter en kostenbesparend werk. Zo zaai ik meer klaver in, waardoor ik bespaar op kunstmest en krachtvoer.'

Tighe is een van de 45.000 rundveehouders - 90 procent van het totaal - die werken met Origin Green. 'We proberen producenten ervan te overtuigen dat wat goed is op macroniveau voor de wereld, ook op microniveau goed is voor hun eigen portemonnee', zegt Jim O'Toole van de Ierse voedingsmiddelenorganisatie Bord Bia.

Noodzakelijke keuze

Toch lijkt kiezen voor duurzaamheid vooral een noodzakelijke keuze. De Ierse rundveehouderij is voor 80 procent afhankelijk van export. Met de huidige lage prijzen is concurreren op de wereldmarkt ook voor de Ierse rundveesector geen vetpot.

Bord Bia hoopt dan ook met haar kwaliteitsprogramma de Ierse voedingsmiddelenindustrie in 2020 met 100 procent te hebben verduurzaamd, waardoor de Ieren een gegarandeerde premiumkwaliteit kunnen leveren en dus een hogere prijs kunnen vragen.

Hele keten

Niet alleen boeren dienen te verduurzamen, ook andere schakels in de keten spelen hierbij een rol. De Ierse vleesverwerker ABP Food Group heeft zich ook bij Origin Green aangesloten. 'Willen we duurzaamheid bieden, dan moet de hele keten hieraan meedoen', zegt Jelmer Hania van ABP. 'Zonder de boeren hebben wij geen bedrijf, dus samenwerking is noodzakelijk om alle partijen in leven te houden.'

Dierenwelzijn en duurzaamheid staan bij het bedrijf in hoog vaandel. In 2010 heeft de slachterij de dierverzamelplaats duurzaam ingericht aan de hand van de bevindingen van Temple Grandin, een Amerikaanse hoogleraar in dier- en gedragswetenschappen. Ook na de slacht is het proces zo duurzaam mogelijk ingericht met een hoge vleeskwaliteit als doel.

Lage marktprijzen

Voor Ierse rundveehouders is duurzaamheid de enige weg naar de toekomst. 'Als ik niet verduurzaam, dan heb ik geen afzetmarkt', zegt Tighe. Daarnaast dwingen de lage marktprijzen hem ertoe. De huidige basisprijs van 3,90 euro per kilo rundvlees is niet genoeg om zijn kostprijs te dekken. Omdat hij BQAS-gecertificeerd is, krijgt hij 12 cent per kilo extra.

Ook het feit dat de vleesveehouder Aberdeen Angus produceert, levert hem een plus van 0,15 tot 0,25 per kilo op. Toch blijft hij afhankelijk van Europese landbouwsubsidies. 'Ook hier geldt dat de consument allerlei eisen stelt, maar geen hogere prijs wil betalen. We moeten onszelf dus blijven verbeteren en promoten om onze sector op een duurzame manier te behouden.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer