Alles is bederfelijker tijdens de hondsdagen

De hondsdagen lopen van 20 juli tot 20 augustus. De naam komt van het feit dat de zon en het sterrenbeeld Grote Hond (Sirius) dan tegelijk opkomen. Een maand benauwd, lang, warm, loom en klammig weer. Lekker voor toeristen, maar als je aan het werk bent, is het niet altijd lekker.

Alles+is+bederfelijker+tijdens+de+hondsdagen
© Nieuwe Oogst

In deze tijd hebben we vaak een aantal mensen in de gewassen lopen om na te koppen of onkruid te wieden. Een groepje scholieren en een groepje Poolse medewerkers helpen ons bijvoorbeeld om aardappelplanten uit de bollen te wieden.

Zowaar een monnikenwerk. Als je te vroeg bent, komen al die aardappelen nog een keer boven. Als je te laat bent, zitten er al kleine aardappelen aan. Om de partijen bollen goedgekeurd te krijgen voor export, mag er geen aardappel in te zien zijn.

Hoosbuien

Ook komen er in die tijd hoosbuien voor, die zomaar uit het niets ontstaan en flink wat water kunnen geven op één plek. Vaak net de verkeerde plek natuurlijk. Wij hebben wel behoefte aan water op zijn tijd. Water is groei.

Dit jaar zit de groei er al goed in. Als je een leliebol uitspit, schrik je van de omvang. Heel lastig voor ons. Onze afnemers vragen namelijk per soort naar bepaalde maten. Sommige bollen hebben te dikke maten en andere geven te weinig knoppen in de kleine maten.

Schimmels

Er is nog een fenomeen dat bij de hondsdagen hoort: alles is veel bederfelijker. Schimmels vinden het heerlijk, een hoge luchtvochtigheid en temperatuur. Voor ons is het een spannende tijd met botrytis, sterk verwant met phytophthora. In lelies is deze schimmel alleen preventief te behandelen en niet curatief zoals in aardappelen.

Eind augustus worden we dus afgerekend hoe goed we deze schimmel hebben kunnen voorkomen. Wanneer het gewas dan nog redelijk groen is, is het gevaar niet meer zo groot op een uitbraak. De meeste groei van de bollen vindt plaats in augustus en september, dus dat betekent dat we in deze periode steeds alert blijven.

Open dag

Bij het proefveld van stichting Regionaal Onderzoek Lelieteelt (ROL) in Wapse is op 19 augustus een open dag. We hebben daar als sector allerlei proeven gedaan met biologische middelen, ook tegen botrytis. Erg interessant om daar tijdens de hondsdagen een kijkje te nemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer