'Tarra cichorei soms extreem hoog'

Veel tarra, een relatief lage wortelopbrengst en een goede inulinekwaliteit. Dat zijn de belangrijkste kenmerken van de cichoreicampagne van vorig jaar.

%27Tarra+cichorei+soms+extreem+hoog%27
©

De gemiddelde hoeveelheid tarra komt dit jaar uit op 14 procent. ‘Het tarrapercentage is hoog, incidenteel erg hoog’, zegt René Schunselaar van Sensus op de vergaderingen van de Telersvereniging Inulinecichorei.

Bij tarra gaat het vooral om grond en blad. Het percentage bladtarra is afhankelijk van het aantal wortels met vaste bladstelen en de lengte van de bladstelen.

Meer bladcodes

Code 0 betekent 2,5 procent bladtarra, code 1 is 7 procent bladtarra. In het begin van de afgelopen campagne kwamen meer bladtarra-codes voor dan in voorgaande jaren.

‘Door het koude voorjaar was de groei van de cichorei in het begin slecht. Bij de start van de campagne hadden we daardoor te maken met een onrijp gewas. Het vroeg rooien van het gewas gaf meer bladcodes’, verklaart bestuurslid Hans van der Heijden uit Vledder.

Opbrengsten

De afgelopen campagne duurde van 9 september tot en met 6 januari. De gemiddelde opbrengst kwam uit op 40,3 ton met 16,5 procent inuline, goed voor 6,6 ton inuline per hectare.

De opbrengsten liggen onder het meerjarig gemiddelde. De top 10 realiseert een opbrengsten van 9,5 à 10 ton cichorei per hectare.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer