Ploumen eist TTIP-handreiking Verenigde Staten

In de TTIP-onderhandelingen ligt de bal nu helemaal bij de Amerikanen. Dat zegt minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel). Ze weigert te spreken van een definitieve mislukking.

In een debat met de Tweede Kamer zei de bewindsvrouw gaf de bewindsvrouw dat er dit jaar geen akkoord meer is te verwachten in de onderhandelingen tussen EU en Verenigde Staten. ‘Als de VS niet in vliegende vaart concessies doen, dan zie ik dat niet gebeuren.’ In oktober is een volgende onderhandelingsronde gepland.

Weinig voortgang

Kamerleden wezen Ploumen op geluiden uit Duitse en Franse regeringskringen dat de TTIP-onderhandelingen in feite mislukt zijn. De minister wil niet verder gaan dan de constatering dat er weinig voortgang wordt geboekt. Ze is benieuwd naar de visie van de Europese Commissie. Daarover komt 23 september, tijdens een informele EU-raad, meer duidelijkheid over.

Ploumen onderstreepte het belang voor Nederland van een TTIP-akkoord. ‘Nederland is een open economie. We danken 2,2 miljoen banen aan de internationale handel. Voor het behoud daarvan zijn handelsakkoorden belangrijk.’

Bezwaren agrarische sector

Ze erkent dat er binnen de agrarische sector verschillend gedacht wordt over de effecten van een handelsakkoord met de Amerikanen. Ploumen verzekerde dat naar de bezwaren geluisterd wordt en dat die zorgvuldig afgewogen zullen worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer