LTO wil betere controle op bestrijding phytophthora

Vakgroep akkerbouw van LTO pleit ervoor dat het ministerie van Economische Zaken meer inzet op naleving van de bestrijdingsplicht die geldt voor phytophthora in aardappelen.

In een notitie stelt vakgroepsecretaris Jeroen Kloos dat zonder goede controle en sanctiebeleid de overheid niet hoeft te verwachten dat de regels die gelden voor de bestrijding van phytophthora automatisch en prompt worden nageleefd.

Na de opheffing van de PBO's en het Productschap Akkerbouw heeft het ministerie van EZ de naleving op autonome teeltvoorschriften voor de akkerbouw op zich genomen. Daaronder valt ook de bepaling dat aardappeltelers afvalhopen moeten afdekken en de bestrijdingsplicht voor excessieve phytophthorahaarden en aardappelopslag.

Controles door NAK

De controles op naleving van de deze regels wordt nog steeds uitgevoerd door keuringsdienst NAK. De controleurs mogen echter niet meer rechtstreeks dwingend een bestrijdingsplicht opleggen, in de vorm van een gele of rode kaart. Dat gebeurt nu via de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Kloos omschrijft deze werkwijze als omslachtig.

Bovendien heeft EZ aangegeven de capaciteit op het toezicht van autonome teeltvoorschriften te halveren omdat de prioriteiten ergens anders liggen. De vakgroep Akkerbouw van LTO stelt dat dit beleid onverantwoord is, zeker in een jaar met een ongekend hoge ziektedruk.

Meer overheidsbudget

Komend najaar is er een evaluatie-overleg over de phytophthoracontroles tussen de gangbare en biologische sector, de NVWA en de controlerende instanties. LTO gaat daarbij in elk geval pleiten voor meer budget bij de overheid om de controle op naleving van de phytophthoraregels te intensiveren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer