Duidelijkheid door nieuw bestemmingplan Bronckhorst

Het nieuwe bestemmingsplan van gemeente Bronckhorst moet meer duidelijkheid bieden over wat wel en niet kan in landschappelijk kwetsbare gebieden als Wichmond. Dat zegt voorzitter Henk Jolink van LTO Noord Achterhoek West in reactie op de laatste uitspraak van de Raad van State over de vestiging van een mogelijke megastal in dat gebied.

De rechter bevestigde nogmaals dat een combinatie van melkvee en intensieve veehouderij er niet is toegestaan. 'In de tijd dat het huidige bestemmingplan werd opgesteld, werd het anders bedoeld dan het nu wordt uitgelegd', zegt Jolink.

Het is volgens Jolink aan de gemeenteraad om een nieuwe afweging te maken. Bijvoorbeeld hoe zwaar de landschapwaardes meewegen in de ruimte die wordt geboden aan intensieve agrarische bedrijven. 'Dat beleid wordt overigens al grotendeels bepaald door bijvoorbeeld de stikstofruimte in de PAS, en die is al niet zo groot meer.'

Hoger beroep

LTO Noord zelf zet voor het nieuwe bestemmingsplan in op een bedrijfsvlak van 2,5 hectare waarbinnen bedrijven zelf kunnen bepalen wat waar komt. De rechter moet overigens nog een uitspraak doen in de hoger beroepszaak van gemeente Bronckhorst en Dutch Dairy Genetics, de eigenaar van het bedrijf in Wichmond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer