Voer- en waterbuffer eendagskuiken onderzocht

Wageningen UR gaat de komende maanden onderzoek doen naar de vraag hoe lang eendagskuikens zonder voer en zonder water kunnen. Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) zegt dat toe aan de Tweede Kamer.

Het onderzoek houdt verband met recente uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Wakker Dier stelde bij dit college het aan kuikens onthouden van voedsel en water in de eerste levensdagen aan de orde. De rechters vinden dat de overheid moet zorgen voor meer gegevens over de leefomstandigheden van kuikens in broederijen.

Het onderzoek dat Van Dam nu uitzet, moet antwoord geven op de vraag hoe lang kuikens, nadat zij uit het ei zijn gekomen, kunnen teren op de reserves uit de dooierzak. Daaruit maakt duidelijk hoe lang ze op een verantwoorde manier zonder voedsel en water kunnen. Ook wil de staatssecretaris een reactie van Wageningen op de verwijten van Wakker Dier aan de broederijsector.

Binnen zes maanden

Van Dam verwacht dat de resultaten van het onderzoek binnen zes maanden bekend zullen zijn. Dat is de termijn die de rechtbank hem daarvoor heeft gegeven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer