EU blijft achter bij recordoogsten tarwe

Recordopbrengsten voor tarwe zorgen voor de laagste tarwenoteringen op de internationale graanmarkten in tien jaar tijd. Europese telers oogsten juist minder.

In de laatste prognose gaat International Grains Council (IGC) uit van een wereldtarweoogst van 743,2 miljoen ton. Dat is een recordhoeveelheid, aldus RVO in het weekbericht granen.

Onder meer de Verenigde Staten, Rusland, India, Kazachstan, Argentinië en Australië oogsten meer tarwe dan het vorige jaar. Voor Rusland verwacht IGC een tarweoogst van 70 miljoen ton, dat is 9 miljoen ton meer dan vorig jaar.

Uitvoerbelasting geschrapt

Het Russische analysebureau SovCom raamt de tarweoogst zelfs op 73,1 miljoen ton. Daarvan zou 31,2 miljoen ton beschikbaar zijn voor de export. RVO meldt dat mogelijk de uitvoerbelasting voor tarwe in Rusland tot 1 juli 2018 geschrapt wordt. Maar daarover moet de regering nog een besluit nemen.

De Europese Unie zal volgens de cijfers van IGC juist behoorlijk minder tarwe oogsten dan vorig seizoen. De prognose voor dit jaar is een oogst van 142,2 miljoen ton, dat is 17,6 miljoen ton minder dan in 2015.

Theoretische tarwevoorraad

IGC berekent dat op basis van de oogstverwachtingen wereldwijd de theoretische tarwevoorraad toeneemt met 11,6 miljoen ton tot 228,9 miljoen ton. Dat is voldoende voorraad voor een wereldconsumptie van 16,3 weken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer