Ontheffing afschot damherten houdt stand

De ontheffing op het afschieten van damherten in de duinen van Zuid-Kennemerland omwille van populatiebeheer blijft in stand.

Dat heeft de Rechtbank Haarlem op 30 augustus bepaald. De rechtbank deed uitspraak in de zaak die Dierenbescherming, Faunabescherming en Stichting Inheems Duin tegen de provincie Noord-Holland hadden aangespannen.

Deze drie organisaties waren het niet eens met de door de provincie verleende ontheffing om damherten in Zuid-Kennemerland binnen de natuurgebieden te mogen schieten om de enorme populatie te verkleinen tot een aantal dat past bij het gebied.

Gemotiveerd

Dierenbescherming en Faunabescherming wilden dat er helemaal niet beheerd zou worden en de Stichting Inheems Duin vond dat de populatie teruggebracht moest worden naar 0.

De rechtbank Haarlem oordeelde dat Gedeputeerde Staten van Noord-Holland voldoende heeft gemotiveerd dat de flora en fauna en de verkeersveiligheid te lijden hebben als gevolg van de groeiende populatie damherten.

Faunabeheerplan

Dat deed Gedeputeerde Staten door zich te baseren op het Faunabeheerplan. Ook heeft GS volgens de rechtbank voldoende gemotiveerd dat ter voorkoming van schade geen andere bevredigende oplossing bestaat dan het doden van damherten toe te staan.

Gedeputeerde Flora- en faunawet, Jaap Bond zei in een reactie: 'Dit betekent dat natuurbeheerders eindelijk de sterk gegroeide populatie damherten, die hier schade veroorzaakt, terug kunnen dringen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer