Moeder en kind samen bij boerenopvang in Wintelre

Henri en Mariska van de Ven van zorgboerderij en varkenshouderij De Vennekuus in Wintelre beginnen volgend jaar als een van de eerste zorgboerderijen met moeder-en-kindopvang. 'Er is veel vraag naar dit soort opvang, maar te weinig geld om die plekken te verwezenlijken. Reguliere instanties hebben een wachtlijst.'

De ondernemers, die al jaren kinderen met een verstandelijke beperking en uit crisissituaties opvangen in hun eigen gezin van vier kinderen, starten voor de moeder-en-kindlocatie een crowdfundingsactie. 'Wat we in de zorg verdienden, hebben we de laatste jaren toe moeten geven in de varkenshouderij', beargumenteert Henri van de Ven het idee voor crowdfunding.

Voor hun innovatieplan, waarin de ondernemers onder andere willen onderzoeken of ze met moeder-en-kindopvang in de toekomst geld kunnen verdienen, ontvingen ze onlangs van ZLTO een innovatievoucher van 1.000 euro.

Grote wens

Al jaren loopt het stel rond met plannen voor een moeder-en-kindopvang. De wens om hiermee zelf te beginnen werd groter, toen de ondernemers vijf jaar geleden een meisje van Somalische afkomst in huis namen van wie de moeder zwaar getraumatiseerd was.
'De moeder woonde alleen op een flatje. Ze kon niet goed voor zichzelf zorgen, ze slikte haar medicijnen niet op tijd. We hebben haar anderhalf jaar begeleid. Nadat het kind was overgeplaatst, overleed de moeder', vertelt Van de Ven.

Zijn vrouw vult aan: 'Deze moeder heeft nooit de kans gehad om voor haar kind te zorgen. Dat vinden wij schrijnend. Wij willen deze doelgroep een kans geven om aan hun toekomst te werken, met hun kind in de directe omgeving. Dat kan door toezicht op de dagelijkse ontwikkelingen van moeder en kind.'

40.000 euro

Via crowdfunding hoopt het echtpaar in ieder geval 40.000 euro op te halen om de garage om te bouwen tot een moeder-en-kindverblijf. Hier kunnen moeder en kind na een periode meegedraaid te hebben in het gezin van Van de Ven beschermd zelfstandig wonen.

Henri van de Ven: 'Als tegenprestatie bieden we de mensen die ons steunen onder andere vleespakketten aan. Hiervoor willen we enkele vleesvarkens houden.' Daarnaast heeft het tweetal plannen voor een boerderijwinkel, waarin de jonge moeder ook een werkervaringsplaats kan krijgen.

Vraag groeit

Hoewel hij geen getallen kan geven, groeit de vraag naar moeder-en-kindopvang op zorgboerderijen en bij zorggezinnen, stelt Peter Tijssen van Bijzonder Jeugdwerk, een jeugdzorginstelling die kinderen en jongeren op zorgboerderijen en in zorggezinnen plaatst en begeleidt.

'We krijgen regelmatig de vraag om te zoeken naar een beschermde woonomgeving met voldoende rust en veiligheid. In de huidige woonomgeving zijn tienermoeders vooral aan het overleven.'

Afstand nemen

Niet iedere zorgboer is geschikt voor moeder-en-kindopvang, waarschuwt Tijsen. 'Het vraagt een heel andere aanpak. Zorgboeren moeten twee mensen begeleiden. Daarbij is het van belang om een gezonde afstand te nemen van moeder en kind. De moeder mag fouten maken. Het doel is dat de moeder na een half jaar, of jaar, met ondersteuning uit haar netwerk verder kan met haar eigen leven.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -1°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  9° / -3°
  10 %
Meer weer