SPNA en Delphy blazen biologische conserventeelt nieuw leven in

Delphy, het vroegere DLV Plant, en Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) blazen de biologische conserventeelt in Noord-Nederland nieuw leven in.

SPNA+en+Delphy+blazen+biologische+conserventeelt+nieuw+leven+in
© Anjo de Haan


Met drie biologische boeren doen ze hiermee een proef. De stamslabonen, een biologische sperziebonensoort, werden deze week geoogst op proefboerderij Kollumerwaard en bij drie biologische boeren. Het gaat om een totaalareaal van 20 hectare.

Groenteverwerkingsbedrijf Laarakker Bio in het Limburgse Well oogstte donderdagochtend 6 hectare stamslabonen bij biologisch akkerbouwer Jan Willem Bakker in Munnekezijl. Bakker doet mee aan een proef SPNA, Laarakker en Delphy om de conserventeelt naar Noord-Nederland te halen. 'Deze kans wilden we pakken. We zijn als biologische telers altijd op zoek naar het zesde gewas', beredeneert hij.

Geen bonenzomer

De teelt viel de ondernemer niet tegen, hoewel het 'geen bonenzomer' was. 'Daarvoor moet het droog en warm zijn, in juni hebben we veel regen gehad.' Laarakker Bio schat de opbrengst op zo'n 10 ton per hectare.

Reden voor de terugkeer van de conserventeelt is dat handelspartijen steeds meer op zoek zijn naar uitbreiding van hun conserventeelt omdat de traditionele gebieden als Flevoland volraken, geven de initiatiefnemers aan.

Een van die partijen is Laarakker BIO. ‘Wij willen de biologische teelt mee laten groeien met de marktvraag. De markt is heel goed. Bovendien zorgt de teelt in Noord-Nederland voor een stuk risicospreiding. Daarnaast is het voor telers ook goed om meer keuze te hebben in hun bouwplan’, beredeneert Ad Lievense van Laarakker BIO. Het bedrijf heeft 6. 000 hectare contractteelt, waarvan een kleine 700 hectare biologisch is.

De provincies Friesland en Groningen zijn volgens hem vooral geschikt om de vruchtbare kleigrond, het mooie groeiklimaat en de lage insecten- en ziektedruk.

Valste start

Enkele jaren geleden deed Lievense al een proef met de conserventeelt in Noord-Nederland. ‘Dat was een valse start', zegt hij nu. 'De grond en bemesting waren niet op orde. Een teler had de grond niet eerst geploegd, waardoor de sperziebonen slecht wilden groeien met als resultaat een mager opbrengstje.
Dit jaar zijn de resultaten van de proef succesvoller, geeft Lievense aan. ‘Drie van de vier percelen zijn goed. Wij verwachten een gemiddelde opbrengst, van ongeveer 10 ton per hectare.’

Naast sperziebonen ziet het Limburgse groenteverwerkingsbedrijf Laarakker Bio ook kansen voor biologische spinazie, biologische doperwten en biologische wortel- en knolgewassen voor industriële verwerking.

Lievense verwacht dat volgend jaar meer boeren zullen aanhaken bij het initiatief. ‘We hebben wel een startareaal nodig om de oogst machines te laten rijden. Het is nu nog heel kleinschalig.’ Biologisch teler Jan Willem Bakker bepaalt deze herfst of hij verder gaat met de teelt van stamslabonen. 'We gaan eerst alles op een rij zetten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer