'Lelies telen zonder chemie is nog lange weg'

Volledig biologische lelieteelt vraagt nog het nodige onderzoek. Dat blijkt uit onderzoek op het proefveld van de Stichting Regionaal Onderzoek Lelieteelt Noord- en Oost-Nederland (ROL) in Wapse.

%27Lelies+telen+zonder+chemie+is+nog+lange+weg%27
© Nieuwe Oogst

Lelietelers willen minder afhankelijk zijn van chemische gewasbeschermingsmiddelen en werken aan een meer duurzame lelieteelt. De overheid stelt steeds meer eisen aan de inzet van gewasbeschermingsmiddelen. Voor telers is het daardoor steeds lastiger om het gewas goed te beschermen.

Met een grote proef in Wapse kijken lelietelers of het mogelijk is om met een forser reductie van gewasbeschermingsmiddelen kwalitatief goede lelies te telen.

Grote proef

Op het proefveld liggen achttien verschillende objecten. Het gaat om een combinatie van volledig biologische objecten en met veel minder gewasbeschermingsmiddelen.

De LA hygride Serrade is gevoelig voor Botrytis. Bij de puur biologische veldjes is bijna geen groen blad meer te zien.

‘Voor een volledig biologische teelt van lelies hebben we nog een hele weg te gaan’, zegt onderzoeker Frank Kreuk van de Proeftuin Zwaagdijk.

Kansen

Een beetje chemie laat gemiddeld een beter beeld zien. Er zijn duidelijk kansen. Sommige objecten met een halve dosering gewasbeschermingsmiddelen laten een mooi groen gewas zien. In de praktijk is een beetje cheme niet altijd eenvoudig. De gebruikte middelen moeten bij elkaar passen en dat is soms lastig. Denk aan mycorrhiza en gewasbeschermingsmiddelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer