Uien zitten dit jaar vast in grond

Uien hebben dit jaar relatief veel wortels. Ze zitten daardoor erg vast in de grond. Telers moeten daar bij het rooien rekening mee houden, luidt het advies op de landelijke uiendag

Eerst was er de vele neerslag, vooral in het zuiden- en zuidwesten van het land. Dat wordt nu gevolgd door droog en zonnig weer. Door die combinatie zitten de uien nu vast, zeker bij meer wortels.

Niet te snel rooien

Op de landelijke uiendag, donderdag op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat, werd het advies gegeven om bij het rooien niet te veel haast te maken. Bij te snel rooien beschadigen de uien en dat geeft problemen in de bewaring.

Op de Rusthoeve is in juni 120 millimeter neerslag gevallen. Op de proefvelden met rassenvergelijking, bemesting en onkruid- en ziektebestrijding waren de gevolgen tijdens de landelijke uiendag goed te zien.

Workshop wateroverlast

Voor de organisatie van de uiendag waren deze problemen reden om een workshop ‘Wateroverlast in uien’ te organiseren. Nelis van der Bok van Delphy stond stil bij de mogelijkheden voor telers om schade in uien door wateroverlast te beperken.

De belangstelling voor de workshop was gering en dat had vooral te maken met het weer. Op de heetste dag in de week is het met 34 graden Celsius in een plastic tent niet prettig. Van der Bok heeft daar begrip voor, ‘maar je moet nu actie ondernemen anders is het te laat’.

Bij wateroverlast graven of frezen telers vaak greppels om het water van het land te kunnen laten lopen. Het nadeel is dat daarmee gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in het oppervlaktewater kunnen komen. Geen ideale oplossing.

Water laten infiltreren

Van der Bok: ‘Het is beter om het water zoveel mogelijk in de grond te laten infiltreren. Dat kan door de aanleg van drempels in de ruggen. De infiltratie is ook te verbeteren door tussen de ruggen met een tand de ploegzool los te maken. Op de Rusthoeve werkte dat dit jaar voldoende.’

De toename van structuur- en ontwateringsproblemen heeft volgens Van der Bok een aantal oorzaken, waaronder zwaardere machines, intensievere bouwplannen en meer neerslag. ‘In 1910 ging het om 695 millimeter neerslag en nu 880 millimeter, een toename van 27 procent.’

Van der Bok vindt het belangrijk om te investeren in bodemverbetering. ‘De zwakste schakel bepaalt het resultaat. Maar alleen een goede investering betaalt zich terug. Wees kritisch. Ga goed na wat het probleem is een maak een plan, toegespitst op het specifieke probleem van het perceel.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer