'Gebruik van koper is verantwoordelijkheid sector'

Het gebruik van koperoxichloride als gewasbeschermingsmiddel past niet bij de uitgangspunten van de biologische sector en kan leiden tot imagoschade bij de consument.

Dat is het standpunt van de Skal, een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische productie in Nederland. ‘Het zou goed zijn als de biologische sector zelf verantwoordelijkheid neemt rondom het gebruik van koperoxichloride als gewasbeschermingsmiddel tegen phytophthora’, aldus de Skal.

Verordening

De Europese biologische verordening staat het gebruik van koper in de biologische productie toe tot 6 kilo per ha per jaar. In Nederland is koperoxichloride sinds 2000 verboden als bestrijdingsmiddel, maar mag wel als bladmeststof worden toegepast.

Onderscheid tussen gebruik als meststof of gewasbeschermingsmiddel is juridisch niet aantoonbaar te maken. Dit maakt het lastig voor toezichthouders NVWA en Skal om in te grijpen.

Naleving

Wanneer Skal gebruik van koper als gewasbeschermingsmiddel vermoedt, kan zij dit doorgeven aan de NVWA die toezicht houdt op naleving van de regels voor gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Momenteel staan bijna 1.630 biologische boeren onder toezicht van Skal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer