Denen testen vrijloop kraamzeugen

Het Deense varkensonderzoekcentrum Seges test acht Pro Dromi-kraamhokken. Op een praktijktestbedrijf doen de Denen gebruikservaring op met acht verschillende kraamsystemen met vrijlopende zeugen.

Denen+testen+vrijloop+kraamzeugen
© Vereijken Hooijer

Eind juli was Bart Hooijer, directeur van stalinrichter Vereijken, present in Brædstrup om de dierverzorgers van het varkensbedrijf te instrueren over het geleverde systeem . Ook voerde hij rookproeven uit en plaatste dataloggers om de temperaturen op verschillende plekken te meten. Met de loggers houdt hij op afstand grip op de gescheiden klimaten voor de zeug en haar biggen.

Bijzonder vindt Hooijer dat de Denen het complete Pro Dromi-concept hebben geïnstalleerd. Ze bouwden een aparte afdeling met kraamhokken van elk 6,5 vierkante meter, de Nanny en de Easy Catch en een klimaatsysteem op maat.

'Verse lucht gaat via de put naar de inlaatplek voor de kraamzeug. Deze manier van ventileren kennen de Denen niet. Omdat ze conform onze wensen bouwen doen ze optimale gebruikservaring op.'

Net als in andere Europese landen wakkert in Denemarken de roep aan voor vrijlopende kraamzeugen. 'Met het opdoen van gebruikservaring en het delen van kennis met varkenshouders wil het Deense varkensonderzoek zich daarop voorbereiden. Mogelijk treedt een kruisbestuiving op tussen de verschillende testsystemen', stelt Hooijer. Hij verwacht dat optermijn vrijloopmogelijkheden voor kraamzeugen verplicht worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer