Johan van Diepen groeit naar 800 melkgeiten

Nog een maand en dan heeft Johan van Diepen uit Heerhugowaard alweer een jaar de nieuwe melkgeitenstal in gebruik. Die is modern en toekomstbestendig. In de stal is het prettig werken, zegt Van Diepen.

Johan+van+Diepen+groeit+naar+800+melkgeiten
© Jan Jong

Het is een prachtig gezicht, al die witte melkgeiten, vredig herkauwend op het schone stro in de nieuwe potstal. Johan van Diepen melkt ze tweemaal per dag in de eveneens nieuwe 60 stands-buitenmelker. De veestapel telt nu zo’n 525 melkgeiten, maar Van Diepen heeft een NB-wetvergunning voor in totaal 800 stuks.

Hij is nog steeds blij dat de mensen achter Klaver Kaas, die de geitenmelk afneemt, hem in 2014 tipten om voor de nieuwbouw een specialist van Rombou in te schakelen. ‘Rombou heeft in elke provincie een vaste specialist die op de hoogte is van de provinciale regels. Zo’n specialist weet precies wat er wel en niet kan en dat bevordert de snelheid van het proces. Na elf weken had ik de NB-wetvergunning gestempeld en wel in huis, dat ging echt heel snel.’

Geiten en koeien op gemengd bedrijf

Johan van Diepen boert samen met zijn broer Nico. Het gemengde bedrijf met koeien en geiten is een vorm van risicospreiding. ‘Toen ik in 2006 met melkgeiten begon, was de melkprijs zeer matig. Mede door de koeien kon ik evengoed rustig opstarten en doorgroeien, nu is het andersom. Dat houdt het bedrijf goed in balans.’

De bedrijven staan op hetzelfde erf. Broer Nico melkt 75 koeien. Feitelijk runnen de broers samen een gemengd bedrijf, want ze delen de financiële opbrengst van beide bedrijven en ook de arbeid en het machinepark is een gezamenlijk verhaal. ‘Nico is de koeienman, ik ben de geitenman, maar verder doen we alles samen, zelfs de boekhouding.’

In 2014 was zowel de melkprijs bij de geiten als die bij de koeien hoog. Een goede aanleiding om de geitenstal voor 400 dieren uit 2005 uit te breiden en te verbeteren. Deze stal bestond uit drie langgerekte potstrohokken - telkens gescheiden door een voerpad – met ervoor een 2 x 24 zij-aan-zij melkstal met wachtruimte.

Grotere potstal

Logistiek was dat niet ideaal: elke dag met de shovel met voermengbak door de wachtruimte rijden vergde een hoop extra schoonmaakwerk. Dat aspect, gevoegd bij de goede perspectieven voor geitenmelk, leidde tot het plan om de bestaande potstal te verlengen.

De gemeente eiste echter dat de nieuwe stal naast de bestaande werd gebouwd. Daarvoor moest een sloot worden gedempt en een nieuwe worden gegraven. Van Diepen kreeg daarvoor toestemming van het waterschap, waarna met de realisatie van het nieuwe plan kon worden begonnen: een forse stalverbreding.

De nieuwe geitenstal meet 40 bij 24 meter en is als het ware een spiegel van de bestaande stal geworden. Met tussen de voerpaden drie potstrohokken. Het enige verschil is dat de hokken iets kleiner zijn geworden dan in de oude stal, omdat de rotorbuitenmelker er nog voor moest.

Wachtruimte

De buitenwand van de oude geitenstal is er uitgehaald, zodat de oude en de nieuwe stal nu samen één geheel vormen. De meeste geiten – zo’n 400 stuks – lopen in het oude gedeelte. Eén pot in het nieuwe gedeelte wordt nu nog volledig gebruikt als wachtruimte. Bij groei naar 800 geiten zal nog slechts een gedeelte van de pot dienst doen als wachtruimte.

De stal zelf, met de melkstal en een vloeistofdichte mestplaat achter de stal van 40 bij 10 meter, waren een fikse investering. Het bouwen begon op 11 februari 2015 en sinds 21 september 2015 wordt er in de nieuwe stal gemolken. Van Diepen is uitermate content met zowel het verloop van het bouw- en vergunningentraject als het eindresultaat.

Zo hadden de hoogdrachtige melkgeiten in de oude melkstal moeite met het maken van bochten van 90 graden. De jongste geiten stonden juist te ruim. Nu lopen ze recht-toe-recht-aan erin en worden ze vastgezet in een voerhekje. Ook het achteruit stappen van de rotor gaat vlot.

‘Melken in de 60-stands buitenmelker van DeLaval is ideaal voor zowel de geiten als de boer’, merkt Van Diepen op. Het wisselen van de productiegroepen kost de ondernemer nu nog relatief veel tijd. Dat laat zich oplossen met selectieboxen. ‘Voor in de toekomst. Je moet wat te wensen overhouden.’

Stress bij de geiten

Gemiddeld geven de dieren op 2 kilo brok en een halve kilo voordroogkuil bijna 3,5 liter melk per geit per dag. Met name de productie van de oudere geiten ligt op dit moment te laag; het gevolg van stress opgedaan tijdens de bouwerij en de overstap naar de nieuwe melkstal. ‘We wisten dat dit zou gebeuren’, geeft Van Diepen aan. Het accent ligt nu op het vervangen van oudere geiten en een lichte groei naar 600 geiten op het eind van het jaar. Alles uit eigen aanfok.

In de komende jaren moet de melkproductie richting de 4 liter gaan, zegt Van Diepen. De melk gaat naar Klaver Kaas in Winkel, die momenteel 65 cent per liter betaalt.

‘Geiten houden vraagt veel aandacht en wil je het goed doen dan moet je er veel arbeidsuren in steken. De melkprijs ligt echter al twee-en-een half jaar op een goed niveau en dan is dit een prachtig bestaan’, lacht de melkgeitenhouder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer