Scrapie+bij+geit+met+fokkerij+te+lijf
Nieuws
© Mariska Bloemberg

Scrapie bij geit met fokkerij te lijf

Net als bij schapen kan de ziekte scrapie ook bij geiten worden aangepakt door fokkerij. Dat meldt Wageningen UR op basis van de conclusie uit het EMIDA Goat-TSE-Free project dat in 2015 werd afgesloten.

Er wordt in Europa sinds 2003 onderzoek gedaan naar de erfelijke resistentie tegen scrapie. De onderzoekers wilden achterhalen hoe scrapie en BSE bij geiten kan worden bestreden.

Geiten met de 222K-variant van het prioneiwit blijken ongevoelig te zijn voor de ziekte. Door te fokken op dit gunstige gen is scrapie te bestrijden.

Schapen

In Nederland leidde een soortgelijke methode bij schapen tot het vrijwel volledig verdwijnen van scrapie onder schapen. Dat gebeurde terwijl deze ziekte in de jaren negentig nog bij 4 tot 8 procent van de schapenbedrijven voorkwam.

In samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren, de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij, Elda ICT & Services en Geiten-KI hebben het Central Veterinary Institute en Wageningen Livestock Research resistente geiten in Nederland opgespoord. Die kunnen gericht worden ingezet kunnen voor de toekomstige fokkerij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer