LTO wil AH-eis ook voor buitenlandse teler

Als de supermarktketen Albert Heijn Nederlandse telers van groente, fruit en aardappelen bovenwettelijke eisen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen oplegt, moeten die ook gaan gelden voor buitenlandse telers.

Dat is de inzet van LTO Nederland in het overleg met AH over de nieuwe duurzaamheidvoorwaarden van de grutter. 'Het is niet uit te leggen dat de ambitie duurzaamheid van de retail ophoudt bij de grens', zegt voorzitter Joris Baecke van de werkgroep Plantgezondheid van LTO Nederland.

Extra kosten

LTO Nederland wil verder dat kwekers de meerkosten van een duurzamere teelt, onder andere voor certificering, zullen terugverdienen. 'Die moeten worden gecompenseerd', aldus Baecke. 'Alleen dan heb je het over een duurzame relatie.' Daarnaast wil LTO het met de supermarktorganisatie hebben over een realistische benadering van gewasbescherming en duurzame teelt.

LTO Nederland en AH hebben deze week afgesproken in overleg te gaan over de vorige week bekendgemaakte afspraak tussen AH en Natuur en Milieu om per 2019 verschillende middelen in de ban te doen. Ook supermarktketen Jumbo heeft verleden week laten weten dit van plan te zijn.

'Wel voor buitenlandse telers'

De laatstgenoemde grutter wil dit via Stichting Milieukeur (SMK) regelen. Een woordvoerster van AH zegt dat deze supermarktorganisatie nog niet weet hoe ze het gaat opzetten. 'Daarvoor is het nog te vroeg.'
Het is volgens haar daarom voorbarig om iets over de meerkosten te zeggen. 'Het is wel de bedoeling dat de strengere eisen eveneens voor buitenlandse telers gaan gelden', stelt de AH-woordvoerster, die daarmee eerdere berichten van AH waarin alleen Nederlandse telers worden genoemd, tegenspreekt.

Meer belangstelling Milieukeur

Een woordvoerder van SMK zegt dat sinds AH en Jumbo hun voornemens bekendmaakte, er meer wordt geïnformeerd naar Milieukeur. Kwantificeren kan hij dit niet. Volgens cijfers van december 2015 telen 185 akker- en tuinbouwbedrijven op 5.400 hectare onder Milieukeur. Dat gebeurt in de landen Nederland, België, Duitsland, Spanje, Italië en Zuid-Afrika.

Milieuschadelijkheid per regio verschillend

De organisatie kijkt per gebied (Noord- en Zuid-Europa) of middelen wettelijk zijn toegelaten. Met behulp van de Milieumeetlat van het Centrum voor Landbouw en Milieu bepaalt SMK of het middelen toelaat of verbiedt. De milieuschadelijkheid van middelen kan per regio verschillen, zegt de SMK-woordvoerder. 'In droge, zuidelijke gebieden vindt bijvoorbeeld minder uitspoeling plaats dan in Nederland', legt hij uit. SMK hanteert een malusregeling als telers een toegelaten milieuschadelijk gewasbeschermingsmiddel gebruiken. Ze moeten dit compenseren met andere milieumaatregelen.

Extra module op Global GAP

Het GroentenFruit Huis, waarin handelaren en afzetorganisaties van groente en fruit zijn verenigd, vindt dat er te veel losse programma's zijn voor de verduurzaming van de productie. De organisatie ziet het liefst dat verschillende initiatieven worden gebundeld. 'Dat kan bijvoorbeeld met een extra module op Global GAP', zegt Peter Verbaas, medewerker van het GroentenFruit Huis. Met Global GAP wordt de voedselveiligheid geborgd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer