Vredig leven

Vredig+leven
© NO

Ineens besef ik dat het al juli is en de zomer in volle gang is. De vakanties zijn begonnen en onze dochter is er voor een paar weken tussenuit. Jan en de medewerkers doen het werk.
Het weer is nauwelijks bij te benen en de natuur vertoont alweer diepe zomerse kleuren, waarin hier en daar een stukje verzadiging is te bespeuren. Niet helemaal, want daarvoor was het te wisselvallig en vooral te nat. Dat geeft ook zo zijn eigen kleuren en dan vooral aan de gewassen.
Een paar weken terug wandelden we in Zuid-Limburg en de mais keek ons sprietig en zielig aan, schreeuwend om warmte om te kunnen groeien. Ook bij ons ziet de mais er op de lage stukken vreemd uit met zijn bergen en dalen.
Vorige week was het eindelijk zomers warm en dan doe ik graag een rondje erf met een doos ijs. Altijd een warm welkom met een koel ijsje.
De jongens hebben het gras weer in de kuil gekregen. Het was een portie met wat fijn stro erdoor voor de droge koeien.
In tegenstelling tot het voorjaar krijgt de zomer een wat rustiger karakter. Het vergaderseizoen is voorbij en alle cursussen, muziek- en sportactiviteiten liggen een tijdje stil. De gezellige avonden kunnen we ook achter ons laten.
Iedere vereniging moet iets organiseren alvorens een paar weken vakantie te kunnen houden. Afsluiting dit en afronding dat. De Achterhoek staat erom bekend dat niets zonder bijbehorend feest of gezellige borrel kan doorgaan. De buurtschapzomerfeesten zijn in volle gang en er zijn diverse zomerse evenementen.
Tussendoor zijn er van die fijne avonden op ons eigen terras met een wijntje of een koel biertje, terwijl we genieten van de herkauwende koeien in de ondergaande zon. Lekker lezen of zomaar kijken naar al het moois om ons heen. De honden die spelen en vervolgens lui aan onze voeten in slaap vallen.
De rust van ons prachtige platteland. Wat is het leven op een boerderij vredig, in aanmerking genomen dat de wereld op hol lijkt geslagen door alle terreuraanslagen.
Wij boeren hebben zeker onze problemen met de slechte prijzen. Denk aan de enorme schade bij de tuinders en de onzekerheden omtrent de regelgeving die maar blijft veranderen. Zorgen en onrust genoeg.
Hopelijk blijft er een belangrijke waarde stabiel op onze bedrijven en in onze persoonlijke levens. Waar we ook wonen in ons mooie land; dat we kunnen blijven genieten van dit vredige leven op ons prachtige platteland en de liefde voor ons vak. Fijne vredige zomer allemaal.

Aleid Bongen

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer