Groei melkveesector is er uit

De rem zit op de groei van de melkveehouderij. Het aantal runderen dat naar de slacht gaat, neemt sinds juni toe. Ook is de groei in melkproductie minder groot en willen minder veehouders uitbreiden.

Mike Schellart en Jan van LiereSinds medio juni zijn gemiddeld 360 runderen meer geslacht dan het wekelijks gemiddelde van 10.812 dit jaar. Dit is een toename van 3,3 procent, ondanks een dip vorige week. Vion meldt zelfs dat de aanvoer van melkvee de laatste twee maanden met 15 procent is gestegen vergeleken met de periode ervoor.
Ook is het groeitempo uit de melkproductie, blijkt uit gegevens die Nederland naar de Europese Commissie heeft gestuurd. In juni lag de productie met 1,2 miljoen ton melk weliswaar 55.000 ton hoger dan in juni vorig jaar. Maar de groei is procentueel de kleinste sinds mei 2015, toen het quotum net weg was.
Verder daalt voor het vierde jaar op rij het percentage melkveehouders die willen uitbreiden, blijkt uit de RundveeScanner van AgriDirect. Had in 2012 nog 32,4 procent uitbreidingsplannen, dit jaar ligt het percentage op 15,4 procent. Ook is het aantal stoppers dit jaar verdubbeld ten opzichte van 2015.
LTO-vakgroepvoorzitter Kees Ro-mijn ziet meerdere oorzaken, waaronder de AMvB Grondgebondenheid, fosfaatrechten en de vergoeding voor productiebeperking.
Hij beoordeelt de ontwikkeling als positief gezien de fosfaatrechten en de noodzaak om de derogatie te behouden. ‘Het ligt in ons hart vee te houden. Maar laten we de kop hoog houden om straks niet het hoofd te hoeven buigen in Brussel.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 4°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    40 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    50 %
Meer weer