'Besluit Albert Heijn en Jumbo eenzijdig'

Middelen als imidacloprid gaan bij Albert Heijn en Jumbo mogelijk vanaf 2019 in de ban. 'Een dergelijk besluit moet je niet eenzijdig nemen', zegt voorzitter Jaap van Wenum van LTO-vakgroep Akkerbouw.

Albert Heijn gaat van haar leveranciers eisen dat ze bij de teelt van aardappelen, groenten en fruit minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. De grootste supermarkt van Nederland heeft dat afgesproken met Natuur & Milieu.

'Albert Heijn had samen met de sector moeten kijken hoe duurzaam telen het beste is in te vullen', zegt Van Wenum.

Milieukeur

Wie aardappelen, groente en fruit wil leveren aan Albert Heijn, moet binnen afzienbare termijn stoppen met het gebruik van in totaal 28 middelen. Bij Jumbo moeten deze producten uit Nederland voldoen aan het keurmerk Milieukeur.

Van Wenum vindt het verbieden van 28 middelen ‘heel veel’ en ‘nogal ingrijpend’. Het categorisch verbieden van middelen noemt hij een slechte zaak. ‘Als de nood aan de man is, kun je de middelen nodig hebben.’

Buitenland

Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid bij LTO Nederland, vindt dat de extra eisen ook voor leveranciers in het buitenland moeten gelden. 'Het akkoord doet niets aan de biodiversiteit in het buitenland. Kennelijk zijn buitenlandse bijen niet belangrijk.'

Van Wenum zegt erover: 'Gelijke monniken, gelijke kappen. We krijgen een ongelijk speelveld en een slechtere concurrentiepositie als via de achterdeur producten met minder eisen Albert Heijn binnenkomen.'

Meer kosten

Nederlandse telers die aan de eisen voldoen, zullen meer kosten maken. 'Garanties dat we ook een hogere prijs zullen ontvangen, geeft het akkoord echter niet. De afspraken daarover zijn boterzacht', zegt Baecke.

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vindt dat er sprake is van machtsmisbruik door Albert Heijn en Jumbo, twee dominante retailers. 'Ze versterken hun eigen imago over de rug van de Nederlandse telers.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer