Gesteggel over maaien leidt tot politie-inzet

'Het waterschap staat volledig in het recht, maar er is totaal geen redelijkheid. Het is te gek voor woorden, de tranen schieten je in de ogen', stelt boerin Monique Slot uit Luttenberg. Onder politiebegeleiding werd uiteindelijk vanwege een meningsverschil dinsdag de slootkant toch gemaaid. Dat leidde tot de door haar voorspelde schade in de mais.

Gesteggel+over+maaien+leidt+tot+politie%2Dinzet
© Monique Slot

De frustratie zit hoog, meldt Slot aan RTV Oost. Zij en haar familie snappen niet hoe waterschap Drents Overijsselse Delta per se door hun maisveld moet rijden om een slootkant te maaien.

Tussen de familie en het waterschap is een meningsverschil over hoe de oevers te maaien. Het waterschap wil dat aan beide kanten van de waterleiding kunnen doen, wat volgens Slot leidt tot schade aan de mais.

Voet bij stuk

Meerdere keren heeft de familie aangegeven niet mee te willen werken aan het maaien, maar het waterschap houdt voet bij stuk. 'Ze kunnen ook vanaf de andere kant, waar er alleen gras ligt, maaien', vertelt Slot.

'De arm is lang genoeg. En zeven maanden per jaar staat er geen mais, laat ze het dan doen. Maar zo hebben ze het niet gepland, dus gaan ze het ook niet doen.'

Politiebegeleiding

Het waterschap kwam dinsdagmorgen onder politiebegeleiding de kant maaien, omdat de familie van tevoren had gezegd absoluut niet mee te willen werken.

Door het maaien is er schade ontstaan aan het maisveld langs de waterleiding. Over een lengte van zo'n 200 meter is een strook van 2 meter mais beschadigd.

Begroeiing

In een reactie laat het waterschap weten dat er nu wel moest worden gemaaid, omdat er wateroverlast dreigde te ontstaan door de hoeveelheid begroeiing.

Eerder maaien was volgens het waterschap geen optie, omdat er toen nog geen problemen waren en er in de afgelopen periode alleen onder strikte voorwaarden mocht worden gemaaid. 'We zijn ook gebonden aan de Flora- en faunawet.'

Vrijhouden

Volgens het waterschap hebben grondeigenaren de plicht om een maaistrook vrij te houden, zodat het waterschap er kan maaien. Dat is in Luttenberg niet gebeurd.

Vanaf de andere kant maaien, zoals de familie voorstelt, is niet mogelijk volgens het waterschap. 'In een maaiplan moet je overal rekening mee houden en dan is dit de beste oplossing. Als we het anders hadden kunnen maaien, dan hadden we dat vast gedaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer