Pachtpartijen nog eens om tafel

Alle partijen die eerder betrokken waren bij gesprekken over vernieuwing van het pachtstelsel, gaan opnieuw met elkaar om tafel. Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) wil dat er een breedgedragen akkoord komt.

Jan van LiereDe bewindsman maakt dat duidelijk in een reactie op het in april gepresenteerde eindvoorstel voor herziening van het pachtrecht. Hij vindt dat het niet breed genoeg wordt gedragen. Het akkoord wordt gesteund door LTO Nederland en de Federatie Particulier Grondbezit (FPG). NAJK en de Bond van Landpachters BLHB konden zich echter niet vinden in de eindtekst.
Van Dam noemt de overeenkomst van april een 'goede basis', maar hij wil dat ook de laatste verschillen worden overbrugd. 'Daarom nodig ik alle betrokken partijen uit om onder leiding van een bemiddelaar met elkaar verder te praten', schrijft hij aan de Kamer.
LTO Nederland reageert positief. 'Het gaat erom de puntjes op de i te zetten en te kijken of we dichter bij elkaar kunnen komen', zegt Arnold Michielsen, LTO-portefeuillehouder Pacht. Hij oordeelt dat de partijen al heel dicht bij elkaar zitten en dat het mogelijk moet zijn om er nu uit te komen. 'Het gaat om kleine verschillen, laten we kijken waar de mogelijkheden liggen.'
Michielsen sluit zelfs niet uit dat de gesprekken onder leiding van een bemiddelaar niet nodig zijn. LTO Nederland wacht volgens hem niet af, maar voert al overleg met bijvoorbeeld NAJK. Die organisatie vindt dat er toch nog wel serieuze stappen gezet moeten worden, aldus Sander Thus. Hij is bestuurslid van NAJK en behartigt het pachtdossier.
NAJK had verschillende redenen om niet mee te gaan in het eerder gesloten akkoord.
'Wij betwijfelen met name of er in een dergelijk systeem ook werkelijk langdurige pachtcontracten worden afgesloten. Als een verpachter een keuze moet maken, zal hij vaker voor flexibele pacht kiezen. Het gezamenlijke doel van de herziening, langdurige pachtrelaties stimuleren en bijdragen aan een duurzaam grondgebruik, komt hiermee in het geding.'
NAJK vindt het positief dat Van Dam aanstuurt op een breedgedragen herziening van het pachtstelsel. 'Wij staan open voor nieuwe gesprekken.'
De BLHB wil ook meedoen, maar laat in een reactie weten dat er wel heel wat moet veranderen in de plannen voor een nieuw pachtsysteem. Het moet niet alleen juridisch kloppen, maar ook praktisch goed in te vullen zijn. In een persverklaring benadrukt de organisatie dat de aan te wijzen bemiddelaar een 'praktische en economische achtergrond' moet hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer