Rode+loper+voor+vegen+sloten
Nieuws
© Pieter Heyboer

Rode loper voor vegen sloten

De grasstroken op bouwland die dienen als rode loper voor waterschap Scheldestromen om sloten te schonen, oogsten louter lof.

Zo'n 25 boeren op Tholen, samen goed voor 11 kilometer akkerranden, hebben deelgenomen aan de pilot. In april zijn de stroken ingezaaid met een graskruidenmengsel. Doel is het waterschap betere toegang te geven tot sloten die vol zitten met riet en andere zoetwaterplanten.

'Boeren betalen voor de zoetwatervoorziening die op Tholen is gerealiseerd. Maar door het zoete water groeien de sloten snel vol en dat stremt de doorvoercapaciteit. De laatste jaren groeide de kritiek', zegt voorzitter Hendrik-Jan ten Cate van ZLTO Tholen. 'Medewerkers van het waterschap hebben de sloten waar veel begroeiing in zit en waar ze moeilijk bij kunnen om te maaien, geïnventariseerd.'

Vergoeding

De grasstroken zijn 4 meter breed en mogen niet worden bemest. Voor de opbrengstderving is een gemiddelde vergoeding berekend van 60 cent per strekkende meter. 'Naast het feit dat de sloten vaker worden gemaaid, is het goed voor de waterkwaliteit omdat er geen drift van gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest in de sloot terechtkomt', stelt Ten Cate.

'Mogelijk kunnen we de randen én de sloot, die we dan op papier huren van het waterschap, koppelen aan de vergroeningsopgave in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De slootkanten zijn ook veel stabieler en zullen minder snel inzakken. Dat is een groot voordeel voor het waterschap.'

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer