Hoogpathogene vogelgriep rukt op in Afrika

De hoogpathogene vogelgriep H5N1 rukt verder op in West- en Centraal-Afrika. De voor mens en dier gevaarlijke pluimveeziekte woedt nu ook in Kameroen.

Hoogpathogene+vogelgriep+rukt+op+in+Afrika
© FAO

Wereldvoedselorganisatie FAO meldt dat de vogelgriep behalve in Kameroen haar sporen trekt in Nigeria, Burkina Faso, Ivoorkust, Ghana en Niger. Nigeria is het zwaarst getroffen met ruim 750 uitbraken en 3,5 miljoen dode kippen.

Desastreuze effecten

De FAO roept de autoriteiten in aangrenzende landen op tot extra waakzaamheid. 'Het gaat om een dierziekte die zich razendsnel verspreidt, met desastreuze effecten voor plaatselijke gemeenschappen', aldus een woordvoerder.

Samen met wereldgezondheidsorganisatie WHO en diergezondheidsorganisatie OIE biedt de FAO ondersteuning aan bij de bestrijding. Dat is hard nodig, want met name in Nigeria wordt al betwijfeld of de vogelgriep ooit nog uit te roeien is.

Te weinig geld

Een probleem is de financiering van de bestrijdingsacties. De FAO is nog op zoek naar 20 miljoen dollar om H5N1 in West- en Centraal-Afrika effectief te kunnen aanpakken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer