Extra+maatregelen+na+vogelgriep+in+Itali%C3%AB
Nieuws
© kaartje italie

Extra maatregelen na vogelgriep in Italië

Nadat een legpluimveebedrijf in de Italiaanse provincie Ferrara is getroffen door hoogpathogene vogelgriep H7N7 , gelden er voor transporteurs die kippen of broedeieren vervoerden en afkomstig zijn uit Italië extra maatregelen.

Transporteurs moeten een dubbele reiniging en ontsmetting (R&O) laten uitvoeren. Het getroffen legpluimveebedrijf met uitloop omvatte 17.000 vogels, waarvan er tweeduizend ziek waren en er zeshonderd als gevolg hiervan zijn overleden.

De overige dieren zijn inmiddels geruimd. Op dit bedrijf was sprake van een sterke uitval. Rond het bedrijf is een beschermingsgebied van 3 kilometer en een surveillance-zone van 10 kilometer ingesteld.

Dubbele reiniging en ontsmetting

De Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten schrijft voor dat vervoermiddelen die zijn gebruikt voor het vervoer van pluimvee en broedeieren in derde landen een dubbele R&O moeten ondergaan op een erkende of registreerde R&O-plaats.

Dat geldt tevens voor Europese Unie-lidstaten waar een uitbraak van hoogpathogene aviaire influenza is bevestigd en vanuit deze derde landen of lidstaten anders dan in doorvoer leeg in Nederland worden gebracht.

Voorzieningen

De reiniging en ontsmetting van bij het pluimveetransport gebruikte voorzieningen, zoals aanvoerkratten en –containers en vervoersmiddelen, moet geschieden met voor dat doel toegelaten ontsmettingsmiddelen en op zodanige wijze dat de bioveiligheid niet in gevaar komt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  30 %
Meer weer