LTO+vraagt+miljard+euro+voor+het+platteland
Nieuws
© LTO Nederland

LTO vraagt miljard euro voor het platteland

De overheid moet de komende vier jaar een miljard euro per jaar in het platteland steken. Dit om de slagkracht van de lokale economie te vergroten met nieuwe bedrijvigheid en meer banen.

Daarvoor pleit LTO Nederland bij de lancering dinsdag van het programma Nederland-Next Level. Het plan is opgesteld met ondernemerskoepels VNO-NCW en MKB-Nederland. De aanwezige Tweede Kamerleden reageerden allen positief op het plan.

Voorzitter Albert Jan Maat lichtte bijj de presentatie de inzet van LTO toe. 'Nu al is de sector de belangrijkste producent van duurzame energie in ons land', aldus Maat.

Klimaat

'Om aan toekomstige internationale klimaat- en energiedoelen te voldoen, zijn nieuwe investeringen nodig in windmolens, zonnepanelen en biogasinstallaties.'Daarnaast zijn nieuwe investeringen nodig op het gebied van energiebesparing, CO2-reductie en lokale energieproductie door de land- en tuinbouw.'

Verder wil Maat dat in watermaatregelen moet worden geïnvesteerd. 'De huidige wateroverlast en schade in Nederland toont aan dat er sneller moet worden geïnvesteerd in waterafvoer. De landbouw heeft nu al de klimaatdoelen voor 2020 gehaald en heeft dus recht op een offensieve aanpak.'

Stappen zetten

Ook wil hij dat het geld gestoken wordt in het asbestvrij maken van daken van stallen, klimaatverandering, groen onderwijs en de biodiversiteit. Maat: 'De landbouw wil de komende jaren grote stappen zetten om de biodiversiteit weer te vergroten, onder meer via stimulering van agrarisch natuur- en landschapsbeheer en door nog meer in te zetten op duurzame productiemethoden.'

Maat hamert er verder op dat het platteland nieuwe impulsen nodig heeft om leegstand van agrarische woningen en bedrijfsgebouwen én achteruitgang van de plattelandseconomie te voorkomen. 'Een goede ontsluiting van het platteland, snel internet en een hoog voorzieningenniveau kunnen het tij keren.'

Investeringsfonds

Kern van Next Level is dat de overheid 7,5 miljard euro vrijmaakt in haar begroting om de economie naar een hoger plan te trekken.

Ook moet het Rijk 5 miljard steken in een investeringsfonds voor de projecten die een lange adem vergen. Met de inleg van beleggers en ander marktpartijen moet dit fonds uitgroeien tot 100 miljard euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer