Bezwaarmakers scoren punt fosfaatreferentie

Het ministerie van EZ moet bezwaren van melkveehouders tegen toegekende fosfaatreferenties opnieuw beoordelen. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven besloten (CBb).

Het College deed woensdag uitspraak in een bezwaarprocedure die is aangespannen door een groep melkveehouders. Zij vinden dat het in de Meststoffenwet toegepaste referentiejaar 2013 voor hen niet representatief was.

Eigendomsrecht geschonden

Sommigen moesten dat jaar een deel van hun vee ruimen door dierziekten, anderen hadden (tijdelijk) minder melkvee of wilden hun bedrijf verkopen. De veehouders vinden dat daarmee hun eigendomsrecht is geschonden omdat zij hun bedrijf niet ten volle kunnen benutten.

Het CBb is het met dat laatste niet eens. Het systeem van melkveefosfaatreferenties is op zichzelf niet in strijd met het eigendomsrecht, aldus de uitspraak in de beroepszaak.

Individuele omstandigheden

De staatssecretaris van EZ had echter wel de individuele omstandigheden van melkveehouders moeten betrekken bij de besluitvorming, meent het CBb. Het betekent dat strijdigheid met het eigendomsrecht op individueel niveau niet is uitgesloten.

Het CBb heeft de staatssecretaris daarom opgedragen om de bezwaren van de procederende melkveehouders opnieuw te beoordelen. Daarmee gloort enige hoop voor een deel van de bezwaarmakers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer