Energiebesparing verdient zich terug

Op de stal van melkveehouderij Hof-Ruitenberg in Oldeberkoop liggen zonnepanelen. Maar het terugdringen van het energieverbruik kreeg op dit bedrijf voorrang.

Energiebesparing+verdient+zich+terug
© Twan Wiermans

'Ik raad het iedereen aan. Kijk waar je staat met je energieverbruik', zegt Greet Ruitenberg. Zelf boekte ze de afgelopen tijd met vier maatregelen prima resultaten. Het energieverbruik op het veebedrijf ging terug van 50 naar minder dan 30 kilowattuur per 1.000 kilo melk.

Zo is in de tien jaar oude melkstal een nieuwe voorkoeling geïnstalleerd. Die koelt de melk terug tot 13 graden. Ook is een nieuwe frequentieregelaar voor de vacuümpomp aangeschaft. 'We letten bovendien scherper op de branduren van de verlichting en de lampen zijn grotendeels vervangen. En de bronwaterpompen zijn aangepast', aldus Ruitenberg.

Terugverdienen

De investeringen verdienen zich zeker terug. 'De pompen van het watersysteem waren versleten; die moesten toch worden vervangen. Ook de aanschaf van de voorkoeling en de frequentieregelaar kan goed uit', zegt Ruitenberg.

'Bij de verlichting ligt dat wat anders. Maar we hebben het toch gedaan. Energiebesparing heeft voor mij prioriteit. En wat positief is: heb je eenmaal energiebesparingsmaatregelen genomen, dan werken ze jarenlang in je voordeel en heb je er verder geen omkijken meer naar.'

Energiescan

De onderneemster wijst erop dat het niet ingewikkeld is om het energieverbruik per 1.000 kilo melk te berekenen. 'Gewoon de energiescan van de zuivel invullen en je weet waar je staat.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer