Asbestwetten+scheppen+%27schijnveiligheid%27
Nieuws
© Ilona van Harsselaar

Asbestwetten scheppen 'schijnveiligheid'

De verplichte sanering van asbestdaken is 'complete waanzin' en 'weggegooid geld voor schijnveiligheid'. Dat zeggen ondertekenaars van het donderdag gepubliceerde pamflet Laten we eindelijk normaal doen over asbest.

Het pamflet wordt gesteund door onder meer burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar, topmannen van de woningcorporaties Mitros en Talis en de Nijmeegse hoogleraar Besturen van Veiligheid Ira Helsloot.

Ze vinden dat de balans zoek is tussen de kosten en de baten van grootschalige asbestsanering.

Buitengewoon overdreven

'Zodra de term asbest valt, lijkt het wel alsof alle bellen gaan rinkelen en alle lichten op rood gaan', zegt Bruinooge in het NOS Radio 1 Journaal. 'Er moeten dan buitengewoon overdreven maatregelen genomen worden om de asbest te verwijderen.'

Het pamflet keert zich tegen de verplichting om voor 2024 alle asbestdaken te saneren. De sanering zou best kunnen wachten tot een dak economisch is afgeschreven.

Gesprek met Dijksma

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) spreekt donderdag met vertegenwoordigers van gemeenten en provincies over de voortgang van asbestsanering. De bewindsvrouw heeft al laten weten dat ze vasthoudt aan de afspraak dat in 2024 alle asbestdaken opgeruimd moeten zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer