Van krimpdorp naar trekpleister

Een paar keer per dag rijdt er een sliert auto's en bussen bij zijn akkerbouwbedrijf langs. Syds Miedema uit Holwerd weet dan precies hoe laat het is, want die auto's komen van of gaan naar de veerboot naar Ameland.

Van+krimpdorp+naar+trekpleister
© Ida Hylkema

Inwoners van Holwerd zien de toeristen alleen maar komen en gaan, want deze blijven niet in het dorp. Om daar verandering in te brengen, bedacht een groep dorpsbewoners het plan 'Holwerd aan Zee'. Het is een opwaardering voor Holwerd en Noordoost-Friesland door een combinatie van recreatie, natuurontwikkeling en economie.

Centraal in het plan staat het doortrekken en verbreden van de Holwerdervaart naar de Waddendijk, waar de boten via een sluis de Waddenzee op kunnen varen. Tussen de dijk en het dorp is een binnenmeer ingetekend, waarmee de zee letterlijk het land in wordt gehaald. Zo'n 15 hectare grond van Syds en Klaske Miedema komt daarbij onder water te staan.

85 hectare

Het bedrijf van familie Miedema-Jensma is 85 hectare groot, waarvan 35 hectare op afstand ligt bij Munnekezijl. Het land ligt er wel in één blok, net als de 50 hectare rond het bedrijf in Holwerd. De akkerbouwer heeft een extensief bouwplan met 17,5 hectare pootgoed, 12,5 hectare suikerbieten, 48 hectare wintergraan, 5 hectare broccoli (verhuur) en 2 hectare akkerranden.

Aan de rand van de Waddenzee is het prima boeren, stelt Miedema. De zeewind zorgt voor een goed klimaat voor de pootaardappelen en de opbrengsten zijn goed. Toch begint het wat te knijpen.

Verzilting

'Het watersysteem wordt kwetsbaar. De verzilting neemt toe; daar kunnen we de ogen niet voor sluiten. Aan de andere kant wordt het met extreem nat weer steeds moeilijker om het water goed af te voeren', geeft de ondernemer aan.

'Uit deze regio moet al het water naar het Lauwersmeer, maar als daar het waterpeil omhooggaat, wordt de afvoer problematisch. En vanuit Natura 2000 en de natuurorganisaties wordt de druk groter om natuur naar binnen te halen, de Waddendijk over. In het plan 'Holwerd aan Zee' wordt getracht deze opgaven te combineren.'

Zelf aan stuur

Nu kun je als regio wachten tot er wat gaat gebeuren, maar je kunt zelf ook actie ondernemen. 'Door de werkgroep Holwerd aan Zee worden we nauw betrokken bij de ontwikkelingen. De regio zelf zit aan het stuur. Een projectontwikkelaar zou zo'n gebied met een grote viltstift intekenen, nu gebeurt het veel nauwkeuriger om maar zo efficiënt mogelijk met de grond om te gaan.'

Dat zijn 15 hectare grond letterlijk in het water valt is zuur, maar Miedema ziet mogelijkheden voor de regio. 'Als het plan doorgaat, is deze bedrijfslocatie twijfelachtig. Maar je moet realistisch zijn. We zitten vlak tegen een industrieterrein aan en daar zit ook druk.'

Gevolgen

Belangrijk is dat er goed naar de mogelijkheden en gevolgen voor het watersysteem wordt gekeken, vindt de akkerbouwer. 'Liever 15 hectare onder water dan 50 hectare verzilt. Die 15 hectare, daar komt wel een oplossing voor. We hebben allemaal belang bij een goed evenwicht in de waterhuishouding. We moeten het zoete water niet zomaar laten wegstromen', meent hij.

'Het is vooral van belang dat er snel duidelijkheid komt. Als het dan toch onder water moet, dan meteen ook maar doorpakken. Dan weten we waar we aan toe zijn en kunnen we weer nieuwe plannen maken. Onzekerheid is niet goed, want daarmee stel je investeringen uit en kom je op achterstand te staan.'

Boost

Miedema kijkt verder dan zijn eigen bedrijf. 'Holwerd was jaren geleden het schoolvoorbeeld van een krimpdorp en verpaupering. Daar is nu al veel verandering in gekomen; iedereen is op zijn eigen manier bezig het tij te keren. 'Holwerd aan Zee' zal de hele regio een boost geven', verwacht hij.

'Het dorp en de regio worden er beter van en daar horen wij ook bij. Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen hier een toekomst hebben. Zelf konden we ook wel een goede baan in het Westen krijgen, maar we hebben bewust voor Holwerd gekozen. Hier horen we thuis.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer