Mestverwerking past het best in Oss

De Minerale Afzet Coöperatie Elsendorp (MACE) ziet goede kansen voor een mestverwerkingsinstallatie bij OOC Terminals in Oss. Dat terrein lijkt kansrijker dan de locatie in Landhorst, waar MACE al acht jaar vergunningen voor probeert te krijgen.

Beide bedrijven hebben al ‘flink wat’ gesprekken achter de rug, vertelt voorzitter Frans Meulenmeesters van MACE. Gedeputeerde Anne-MarieSpierings bracht beide partijen met elkaar in gesprek.

Provincie Noord-Brabant wil dat grootschalige mestverwerking op bedrijventerreinen terechtkomt in plaats van in het buitengebied, zoals in Landhorst, vooral vanwege de grote maatschappelijke onrust.

Zwaardere milieucategorie

MACE heeft de grondstof en OOC Terminals heeft een locatie op een bedrijventerrein in Oss met een goede logistiek, aan het water en dicht bij het spoor en de snelweg en ingericht voor bedrijven van een zwaardere milieucategorie.

Het plan is dat MACE in Oss een mestverwerkingsinstallatie bouwt, voor eigen rekening en risico.

Opslag en overslag

Dat past onder andere bij het idee van de provincie van een circulaire economie. OOC doet immers ook in opslag en overslag van diervoedergrondstoffen als graan, soja, mais en bietenpulppellets en van mineralen en meststoffen.

De locatie in Oss biedt voor- en nadelen voor MACE, legt Meulenmeesters uit. De aanvoer van mest vanuit Landhorst wordt duurder, maar de afvoer wordt goedkoper.

Kosten

De kosten van de locatie zelf verschillen niet veel. De prijs per vierkante meter ligt in Landhorst lager, maar er is daar veel meer ruimte nodig voor zaken als landschappelijke inpassing.

In Landhorst is 3 hectare nodig, in Oss minder dan 1 hectare. Dat scheelt ook in de jaarlijkse onderhoudskosten.

Vergunning

OOC Terminals heeft een vergunning in Oss aangevraagd. De provincie en gemeente Oss staan achter het initiatief. Pas als de vergunning voor OOC Terminals is afgegeven, gaan de plannen van MACE in Landhorst van tafel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer