Boer niet belangrijker dan waterkwaliteit

Adviescommissie Water vindt dat Nederland de ambitie moet hebben om op watergebied een mondiaal voorbeeld te zijn. De boer en tuinder zijn daarbij niet belangrijker dan de waterkwaliteit.

Dat kan door te laten zien dat een goede waterkwaliteit in een dichtbevolkte delta met intensieve landbouw mogelijk is. Dat adviseert de commissie Water aan minister Melanie Schultz-Van Haegen van Infrastructuur en Milieu.

In een Nationaal Programma Waterkwaliteit moeten daarom vergaande afspraken worden gemaakt over doelen, maatregelen en verantwoordelijkheden.

Uitgangspunt van het huidige beleid is dat waterkwaliteitsmaatregelen niet ten koste van de landbouw mogen gaan en dat functies op dezelfde locatie kunnen blijven.

Loslaten

De commissie adviseert dit uitgangspunt los te laten en de landbouw niet langer te ontzien ten koste van de waterkwaliteit. De kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in Nederland is niet op orde.

Er is een aantal hardnekkige problemen zoals te veel meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, stelt de Watercommissie.

Opkomende problemen

Er kan op dit terrein een ingebrekestelling door de Europese Commissie worden verwacht. Daarnaast is aandacht nodig voor opkomende problemen, zoals resten van geneesmiddelen en microplastics in het water.

Schultz moet daarin volgens de watercommissie de regie nemen.

Maatregelen

De waterschappen moeten maatregelen nemen om meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in het water te verminderen.

De commissie adviseert met deze maatregelen zo mogelijk aan te sluiten bij belangen van agrariërs, zoals het streven naar een vruchtbare bodem die meststoffen en water beter vasthoudt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer