Diversiteit, toch één stem

Geen bedrijf is meer hetzelfde. De variatie en diversiteit zullen de komende jaren alleen maar toenemen en groter worden.

Diversiteit%2C+toch+%C3%A9%C3%A9n+stem
© Eljee Bergwerff

De vraag is niet of, maar hoe uw bedrijf zich gaat ontwikkelen. Vergroten, verdiepen, verbreden, verkleinen of stoppen? Er zijn verschillende strategieën waar u uit kunt kiezen.

Als ZLTO-bestuurder voel ik me verantwoordelijk dat alle leden hun bedrijf kunnen ontwikkelen in de richting die hun past en die aansluit bij de mogelijkheden van de omgeving.

Belangenbehartiging

Deze trend stelt ons als bestuurders voor de vraag hoe wij de belangenbehartiging daarop aan kunnen passen.

Om eens letterlijk en figuurlijk over onze grens heen te kijken, was ik vorige week met het ZLTO-bestuur mee naar Denemarken.

Uit elkaar groeien

Voor mij was een belangrijke vraag hoe boeren en tuinders en het landbouwbedrijfsleven georganiseerd zijn, want ook in Denemarken is geen bedrijf hetzelfde. Ik zie dat we in Nederland, in tegenstelling tot de Deense boeren, eerder uit elkaar groeien dan naar elkaar toe. Een kans voor open doel om sectoren tegen elkaar uit te spelen.

In Denemarken lukt het wel om met één stem te spreken. Landbouwbedrijven bundelen hun krachten en staan samen sterk. Zij hebben hun kennis en kunde zo georganiseerd dat ze samen met de boerenorganisatie met één stem spreken en daarmee voor andere partijen en de overheid een belangrijke partner zijn.

Opmerking Van Dam

Dan kan een bewindsman van landbouw niet zomaar wegkomen met een opmerking in de krant dat hij er niet voor de boeren zit. Hier slaat staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) de plank mis.

Voor mij een extra motivatie om leden te ondersteunen in hun eigen bedrijfsontwikkeling en naar buiten te treden met één stem. Het kan, bewijzen de Denen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Aftrap
Aftrap 28-11-2015
Aftrap
Aftrap 28-11-2015

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer