De waarden van je omgeving

De+waarden+van+je+omgeving
© Eljee Bergwerff

Afgelopen week ben ik betrokken geweest bij een gebiedsproces waar met partijen werd gezocht naar een oplossing voor de overlast die de nieuwe weg N69 met zich meebrengt. De vraag die we ons stelden, was hoe we het gebied in de nabijheid van deze weg kunnen compenseren om de overlast om te zetten in gebiedsverbetering.
Het belang is groot voor gemeenten, waterschap, provincie, recreatie en toerisme, terreinbeherende organisaties en de Brabantse Milieufederatie (BMF), maar zeker ook voor burgers en boeren.
Veel van de gevraagde doelen deden een beroep op de ruimte. Omdat de ruimte altijd geleverd wordt door agrarische gronden te onttrekken aan hun bestemming, is het een uitdaging om het om te buigen tot kansen voor onze boeren en tuinders.
De eerste dag waren we met drie ZLTO-medewerkers aanwezig om in het proces kansen te creëren voor leden. Denk aan verkaveling van bedrijven, verplaatsing, waterhuishouding en precisielandbouw. Op de laatste dag hebben we als ZLTO aangeboden een dag met leden naar het gebied te gaan kijken om te onderzoeken wat de landbouw voor de omgeving kan betekenen. Maar ook ruimte voor hun primaire bedrijf, hun omgeving en de circulaire economie moeten passen voor boer en gezin.
Na twee dagen samenwerken kwam duidelijk naar voren dat, als de waarden van je omgeving je aangaan, boeren een centrale rol kunnen spelen. Dit resulteerde erin dat gedeputeerde Anne-Marie Spierings graag bij de eerstvolgende dag aanwezig wil zijn.
Hieruit blijkt dat het belangrijk is voor de agrarische sector om het gesprek aan te gaan met je omgeving en te kijken naar gezamenlijke kansen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Aftrap
Aftrap 28-11-2015
Aftrap
Aftrap 28-11-2015

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer