Ontheffing+gans+Flevoland+mag+niet
Nieuws
© Natuur en Milieufederatie

Ontheffing gans Flevoland mag niet

Provincie Flevoland moet een nieuwe ontheffing opstellen voor het bejagen van de grauwe gans gedurende de zomermaanden.

De rechter heeft het bezwaar van de Vogel- en Natuurwacht Flevoland tegen de ontheffing gehonoreerd en de huidige ontheffing vernietigd.

Volgens de ontheffing mocht tot 2018 tussen 1 maart en 1 november de grauwe gans worden bejaagd of mogen legsels worden verstoord. Zonder ontheffing mogen boeren overzomerende ganzen alleen nog verjagen.

Maximum

Aan het bestrijden van de overzomerende grauwe gans was geen maximum gekoppeld. De rechter stelt de vogelwacht in het gelijk dat eerst moet worden onderzocht welk verband er is tussen landbouwschade en het voorkomen van deze dieren.

Nu is het onduidelijk hoeveel ganzen eigenlijk voor de landbouwschade verantwoordelijk zijn.

Groeiseizoen

De vernietiging van de ontheffing komt op een wel zeer ongelukkig tijdstip. Net aan de start van het groeiseizoen, erkent secretaris Hans Ernsten van FBE Flevoland.

'Boeren zijn nu aangewezen op alleen verjagen en daar valt met de huidige populatie grauwe ganzen niet tegenop te werken.'

Oplossing

Een snelle oplossing verwacht Ernsten niet. 'Volgens de rechter moeten we een direct verband aantonen tussen gewasschade en het afschot. Dat betekent populatiebeheer en daar hadden we juist niet voor gekozen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer