SGP wil verkenning regels mestinitiatieven

De SGP in Overijssel wil dat Gedeputeerde Staten van Overijssel een verkenning gaan uitvoeren naar de knelpunten die er spelen rond de vergunningverlening voor lokale mestverwerkingsinitiatieven.

De partij dient daartoe op woensdagmiddag een motie in tijdens de Overijsselse statenvergadering. Doel is de onduidelijkheid, die over de vergunningverlening met betrekking tot lokale mestverwerkingsinitiatieven bestaat, te verhelderen.

In Overijssel zijn verschillende initiatieven op het gebied van mestverwerking maar gemeenten liggen nog al eens dwars, waardoor langdurige vergunningstrajecten ontstaan.

Bezwaar

Zo maakt gemeente Borne bijvoorbeeld bezwaar tegen een door provincie Overijssel verleende vergunning voor de bouw van een mestfabriek, die Twence in Zenderen wil bouwen.

Volgens SGP-statenlid Gert Harm ten Bolscher is dat ongewenst. 'Wij achten vitale agrarische familiebedrijven noodzakelijk met het oog op de voedselvoorziening, het dierenwelzijn en de leefbaarheid van het platteland.'

Financiering

De SGP-fractie wil ook dat er onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden van mede-financiering vanuit provinciale fondsen of vanuit de Europese Investeringsbank (EIB).

Het blijkt volgens Bolsscher namelijk dat de Nederlandse agrarische sector nog nauwelijks gebruik maakt van de lening en garantstellingen voor risicovolle projecten vanuit de EIB.

'We hebben het hier over een sector waar de nood hoog is. Provincie Overijssel moet beleid ontwikkelen dat deze sector houvast biedt. Dat verdient deze sector.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer